DATASENTER

Eksperter mener datasenter kan gi høyere strømpris i Sør-Norge

Green Mountain har uttalt at datasenteret på Jæren ikke vil påvirke strømprisen. Ekspertene er ikke like sikre, ifølge NRK.

Foreløpig illustrasjon av hvordan datasenteret kan bli seende ut ved full utbygging.
Foreløpig illustrasjon av hvordan datasenteret kan bli seende ut ved full utbygging. Illustrasjon: Green Mountain
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
12. okt. 2023 - 08:38

Green Mountain vil bygge landets største datasenter i Time kommune. Strømforbruket til datasenteret vil trolig være på 1,7-1,8 terawattimer i året.

Daglig leder Svein Atle Hagaseth i Green Mountain hevdet under et intervju med Stavanger Aftenblad at senterets forbruk ikke vil føre til økte strømpriser. 

Ordfører Andreas Vollsund (t.v.) i Time kommune og Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth foran Fagrafjell transformatorstasjon, i nærheten av der de ønsker å bygge datasenter. Hagaseth mener det ikke vil føre til økte strømpriser,men møter motstand. <i>Foto:  Green Mountain</i>
Ordfører Andreas Vollsund (t.v.) i Time kommune og Green Mountain-sjef Svein Atle Hagaseth foran Fagrafjell transformatorstasjon, i nærheten av der de ønsker å bygge datasenter. Hagaseth mener det ikke vil føre til økte strømpriser,men møter motstand. Foto:  Green Mountain

Green Mountain refererer til et notat fra konsulentselskapet Æge og energiselsksapet Lyse. Men disse selskapene er ikke like sikre på det, ifølge NRK.

Atle Simonsen, kommunikasjonssjef for energi i Lyse, sier NRK at strømprisen bestemmes av en rekke faktorer og at all økning i forbruk kan ha betydning for strømprisen.

Ifølge Jonas Alexandersson, en av gründerne i Æge, kan strømprisen gå opp dersom datasenteret kommer på plass. Han sier til NRK at datasenteret vil gi en økt etterspørsel etter strøm, som dermed kan gi økte strømpriser.

Analytiker Fabian Rønningen i Rystad Energy uttaler til NRK at han mener strømprisen vil øke når datasenteret er oppe og går.

Nammo trenger mer strøm for å øke sin produksjon av ammunisjon og forsvarsmateriell.
Les også

Fryktet strømmen skulle gå til TikTok-datasenter: Nå har Nammo fått strøm

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.