ENERGI

Einar Aas «vant» veddemålet – kunne tjent 2,7 milliarder kroner

Hvis det ikke hadde vært for tvangssalget.

Einar Aas får beholde eiendommen på Naxbie like utenfor Grimstad, men må selge mest mulig annet for å dekke tapene til de andre aktørene på kraftbørsen.
Einar Aas får beholde eiendommen på Naxbie like utenfor Grimstad, men må selge mest mulig annet for å dekke tapene til de andre aktørene på kraftbørsen. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix
8. jan. 2019 - 13:58
Prisscenarioet kraftinvestor Einar Aas veddet på, har inntruffet. Han kunne vært 2,7 milliarder kroner rikere hvis ikke posisjonen hans hadde blitt tvangssolgt.

Ved inngangen til 2019 hadde avstanden mellom tyske og norske kraftpriser falt til 1,68 euro, hvilket er den utviklingen Einar Aas veddet på med sin posisjon på den nordiske kraftbørsen Nasdaq Commodities. Men før prisdifferansen minket, økte den kraftig, til et nivå der Aas ikke lenger hadde økonomisk dekning for sin posisjon.

Hvis Aas hadde fått være med ned fra 10–11 til 1,68 euro, ville det gitt ham en gevinst på 2,7 milliarder kroner. I stedet ble han tvangssolgt på 20 euro, tilsvarende 2,5 milliarder i tap, skriver Finansavisen.

Tidlig i fjor høst økte prisforskjellen mellom norske og tyske kraftpriser midlertidig til rundt 17 ganger normalnivået, en utvikling som ble karakterisert av børsen selv som ekstremt uvanlig. 12. september ble hele porteføljen hans tvangssolgt fordi Aas ikke hadde likvide midler til å dekke posisjonen.

En avtale som ble godkjent av de 166 andre aktørene på Nasdaq i november, reddet krafttraderen fra personlig konkurs. Avtalen med oppgjørssentralen Nasdaq Clearing innebærer at han får beholde huset i Grimstad, bilen og en båt, men må selge unna en stor del av sine eiendeler, som aksjer, eiendommer og kunst, for å dekke tapene til de andre aktørene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.