ENERGI

Eigerøy kan bli en energiøy

Med egenprodusert, fornybar energi skal øyer bli mindre avhengige av kraft fra fastlandet. Et pilotprosjekt med gassproduksjon på Eigerøy i Rogaland blir mal for europeiske øysamfunn.

Målet for Robinson-prosjektet er å gjøre Eigerøy, til høyre i bildet, mer selvforsynt med energi. Arild Stapnes Johnsen (t.v.) fra Dalane Energi, Peter Breuhaus fra Norce og Frank Emil Moen fra Energy Innovation er tre representanter fra i alt 18 partnere.
Målet for Robinson-prosjektet er å gjøre Eigerøy, til høyre i bildet, mer selvforsynt med energi. Arild Stapnes Johnsen (t.v.) fra Dalane Energi, Peter Breuhaus fra Norce og Frank Emil Moen fra Energy Innovation er tre representanter fra i alt 18 partnere. Foto: Alf Bergin
Kjetil S. Grønnestad 
1. jan. 2022 - 17:10

De 2500 innbyggerne på Eigerøy, mellom Nordsjøen og fastlandsdelen av Egersund, forsynes nær 100 prosent med strøm gjennom en undersjøisk kabel. Da Prima Protein etablerte fabrikk her i 2019, økte øyas behov for kraft. Planlagte industrietableringer øker øyas framtidige kraftbehov ytterligere. For å unngå å bygge ny overføringsledning i luftspenn, som ville blitt dyrt og upopulært, dukket en alternativ tanke opp: Kan Eigerøy bli selvforsynt med energi?

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.