OLJE OG GASS

Egen lugar til hver oljearbeider

Hver oljearbeider skal ha egen lugar, sier Petroleumstilsynet. Statoil vil ha mulighet for at ansatte med ulik arbeidstid kan dele på lugarene.
Hver oljearbeider skal ha egen lugar, sier Petroleumstilsynet. Statoil vil ha mulighet for at ansatte med ulik arbeidstid kan dele på lugarene. Bilde: Statoil
Stein Jarle Olsen
6. okt. 2010 - 08:32

Petroleumstilsynet vil nå at hver enkelt arbeider på norske oljeplattformer skal ha rett til sin egen lugar døgnet rundt.

Det vil gi rom for færre arbeidere offshore, som igjen vil føre til lengre vedlikeholdsnedstengelser og store produksjonstap, mener Statoil.

Skiftsoving

De vil ha mulighet til å bruke såkalte vendbare køyer, slik at to arbeidere kan "sove på skift" - den ene sover mens den andre jobber, og omvendt. Det skriver Dagens Næringsliv.

Petroleumstilsynet har sagt nei, og Statoil skriver i et klagebrev blant annet at det vil føre til at arbeidet med Gjøa-plattformen vil forsinkes med halvannen måned, og at produksjonen på Troll B og C vil måtte stenges i lengre perioder.

Det vil gi 400-500 millioner kroner i tapt produksjon. Totalt skal produksjonstapet koste rundt tre milliarder kroner i året, hevder Statoil.

Plass nok

Informasjonssjef Gisle Johanson i Statoil sier til DN at lugardelingen ikke går på bekostning av sikkerheten, og at fellesområder og livbåter har kapasitet til flere ansatte. De ansatte får også 700 kroner ekstra kompensasjon i døgnet for å dele lugar.

Petroleumstilsynets sjef Magne Ognedal sier tilsynet bare passer på at eksisterende regelverk blir fulgt.