KRAFT

Eco vil bygge nytt aggregat i Hol

Økt fallhøyde skal gi mer kraft.

Eco Energi vil bygge et nytt aggregat på ca. 140 MW i Hol kommune i Buskerud med inntak nær Stolsdammen (bildet).
Eco Energi vil bygge et nytt aggregat på ca. 140 MW i Hol kommune i Buskerud med inntak nær Stolsdammen (bildet). Bilde: E-CO Energi
Øyvind LieØyvind LieJournalist
2. mai 2014 - 09:35

Eco Energi ønsker å utvide dagens Hol 1 kraftverk i Buskerud med et nytt aggregat kalt Hol 1 Stolsvatn, og har sendt søknad om prosjektet til Norges vassdrags- og energidirektorat.

Kraftverket vil utnytte fallet mellom Stolsmagasinet og Storåne i Hovet på en bedre måte.

Planen er å bygge et nytt francisaggregat på cirka 140 MW i fjellhall innenfor dagens kraftstasjon Hol 1 i Hovet. Inntaket vil være i Stolsvatn nær Stolsdammen.

Vannet skal føres i en ca. 15 km lang tunnel til fjellhallen, og ut i en ca. 700 meter lang tunnel og kanal til Storåne nedstrøms dagens utløp.

Les også: NVE lar strømkundene slippe litt billigere unna

10 prosents økning

Utbyggingen, som beregnes å koste 780 millioner kroner, innebærer at man får utnyttet de tilgjengelige vannressursene fra et høyere nivå enn i dag.

Tilleggsproduksjonen er beregnet til 72 GWh. Det tilsvarer forbruket til cirka 3600 husstander, og innebærer en økning på cirka 10 prosent i forhold til dagens produksjon i anlegget.

Det planlegges for at driftsmønsteret videreføres, med høy produksjon i vinterhalvåret og lavere i sommerhalvåret.

Det nye prosjektet vil ifølge Eco ikke berøre vernede eller inngrepsfrie områder.

Les også: Hafslund risikerer 80 millioner i straff

Trenger elsertifikater

Eco Energis direktør for forretningsutvikling, Per-Arne Torbjørnsdal, svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om prosjektet vil være lønnsomt også hvis det ikke rekker fristen for elsertifikater, altså krav om idriftsettelse av kraftverket innen utgangen av 2020.

– Flere forhold påvirker prosjektets lønnsomhet, blant annet prisen på elsertifikater. Dersom konsesjonsprosessen går uten store forsinkelser er det mulig å sette kraftverket i drift inne utgangen av sertifikatfristen.

– Men kan oppgraderingen være lønnsom uten elsertifikater, slik at prosjektet Ikke nødvendigvis er avhengig av å rekke elsertifikatfristen?

– En beslutning om utbygging av prosjektet gjøres ut fra en helhetsvurdering på det tidspunktet investeringsbeslutning tas, men det er lite sannsynlig at det blir bygget ut uten elsertifikater, sier Torbjørnsdal.

Les også:

Sweco satser på vannkraft i Albania

Planene om Lappland Kraftverk kan gå i vasken  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.