KRAFT

NVE lar strømkundene slippe litt billigere unna

Kraftprodusentene må betale mer i nettleie

Kraftprodusentene har ikke nådd fram med sine klager over at Statnett øker sentralnettariffen.
Kraftprodusentene har ikke nådd fram med sine klager over at Statnett øker sentralnettariffen. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
30. apr. 2014 - 09:35

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, økte Statnett tariffen for innmating fra 0,8 øre/kWh til 1,2 øre/kWh fra 1. januar 2014.

Innmatingstariffen avgjør hvor mye kraftprodusentene må betale i nettleie for kraft som leveres på nettet.Den består nå av 1 øre/kWh til faste kostnader og 0,2 øre/kWh til betaling for systemtjenester. Økningen er begrunnet med økt investeringsbehov og økte systemdriftskostnader.

NVE mottok i høst klager fra E-CO, Statkraft, Troms Kraft, Agder Energi, BKK og Tussa Energi på Statnetts utforming av sentralnettstariffen for innmating i 2014.

Les også: Hafslund risikerer 80 millioner i straff

Ikke medhold

Kraftprodusentene mente at  det var unødvendig for Statnett å øke tariffen når selskapet har tatt inn betydelig mer penger i tariffer enn de til nå har brukt. Kraftprodusentene mente dessuten at økningen er i strid med EUs tak for denne typen tariffer.

De mente videre at områdepris skal  brukes når energileddet i tariffen beregnes, og ikke systempris som Statnett benytter.

NVE har nå omsider fattet vedtak i saken, som Teknisk Ukeblad har sett, og de gir ikke innklagerne medhold. Statnett kan dermed opprettholde den økte tariffen for å levere kraft på nettet.

Les også: Sway Turbine er konkurs

Billigere for forbrukerne

Vedtaket innebærer at Statnett kan belaste kraftprodusentene for en større andel av sentralnettskostnadene, slik at forbrukskundene kan faktureres en tilsvarende lavere andel.

Ifølge Statnett betalte produsentene om lag  27 prosent og forbrukskundene om lag 73 prosent av tariffgrunnlaget i perioden 2010-2013. I perioden 2014-2018 legger Statnett opp til at produsentenes andel skal øke til 29 prosent.

Nå har kraftprodusentene tre uker på å bestemme seg for om de vil klage vedtaket inn for Olje- og energidepartementet.

Svært skuffet

Direktør for energidisponering i Eco Energi, Tore Kolstad, sier selskapet er svært skuffet over og uenig i NVEs avgjørelse.

– Vi vil selvsagt vurdere å anke avgjørelsen til Olje- og energidepartementet, men det er foreløpig ikke tatt noen beslutning om det, sier han til Teknisk Ukeblad.

Tussa Energi har heller ikke bestemt seg om de vil klage ennå.

– I utgangspunktet er vi selvsagt skuffet over at NVE ikke imøtekommer klagen. Vi er nettopp blitt kjent med vedtaket. Vi har ikke drøftet om vi skal klage, og vi forholder oss til klagefristen på tre uker. Klagen vår var sendt inn fordi vi mente at Statnetts argumentasjon for å øke tariffene ikke var prinsipielt godt nok begrunnet. Vi har ikke lest NVEs begrunnelse for å støtte Statnett, men det vil vi gjøre i forbindelse med at vi vurderer om vi skal klage, sier administrerende direktør Elling Dybdal i Tussa Energi til Teknisk Ukeblad.

Langdryg prosess

Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Agder Energi mener prinsipielt at systemdriftskostander må betales av dem forårsaker kostnadene.

– Statnetts tariff smører kostnaden ut over alle og reduserer på den måten verdien av norsk fleksibel vannkraftproduksjon, sier han til Teknisk Ukeblad.

Agder Energi vurdere å anke avgjørelsen til OED, men selskapet vil  studere NVEs begrunnelse for avgjørelsen grundig før de tar endelig stilling til dette.

– Det tok NVE mer enn fire måneder mer enn de selv forventet å fatte denne avgjørelsen. Det tilsier at NVEs avgjørelse, slik vi oppfatter det, er basert på et skjønn der konklusjonen ikke er åpenbar.  Agder Energi er ikke enig i  NVEs konklusjon, sier Altmann.

I tenkeboksen

Kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft sier selskapet vil lese vedtaket fra NVE før de vurderer hva som blir veien videre.

– Dette vil vi vurdere sammen med de øvrige aktørene som også har klaget på Statnetts beregning av sentralnettariffen, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Statkraft har heller ikke tatt stilling ennå til om de vil ankee avgjørelsen inn til OED.

–  Vi trenger litt tid til å gå gjennom NVEs begrunnelse samt diskutere med de andre produsentene som også klaget Statnetts tariff nn til NVE, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft.

Les også:

Rapport: 40 prosent vil satse på fornybar energi til havs

Google vil montere solceller på private hustak  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.