KLIMA

Dyster klimarapport: Den globale temperaturøkningen kan passere 1,5 grader allerede i 2030

– Å unngå klimakaos vil kreve hittil usette samfunnsendringer.

Ekstremvær er en av konsekvensene av klimaendringene. Årets tørkesommer førte til skogbranner både i Norge og Sverige. Bildet er fra skogbrannen ved Ljusdal i Sverige.
Ekstremvær er en av konsekvensene av klimaendringene. Årets tørkesommer førte til skogbranner både i Norge og Sverige. Bildet er fra skogbrannen ved Ljusdal i Sverige. Foto: Maja Suslin/TT/NTB Scanpix
8. okt. 2018 - 09:21
Med dagens utslippsnivå av klimagasser kan den globale temperaturøkningen passere 1,5 grader Celsius så tidlig som 2030, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

Klimapanelet har hatt i oppdrag å komme fram til hva som skal til for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader over førindustrielt nivå. Rapporten ble lagt fram i Sør-Korea mandag.

– Å unngå globalt klimakaos vil kreve en endring av samfunnet og verdensøkonomien i en skala aldri tidligere sett, heter det i rapporten fra FN, som advarer kraftig om at tiden er i ferd med å løpe ut hvis man skal unngå full katastrofe.

Pluss 1,5 grader innen 2052

– Den globale oppvarmingen vil trolig nå 1,5 Celsius mellom 2030 og 2052 hvis oppvarmingen fortsetter å øke med dagens hastighet, konkluderte rapporten, og tilla påstanden høy sikkerhet.

Ifølge rapporten er Jordas overflate allerede varmet opp 1 grad i snitt, noe om igjen har medført at havet har steget og en dramatisk økning i ekstremvær, med kraftige stormer, flommer og tørke. Hvis ingenting blir gjort vil kloden være på vei mot en økning på 3–4 grader, noe som vil bli katastrofalt.

Bare for å ha en 50 prosent sjanse for å nå 1,5-gradersmålet må verden klare å bli karbonnøytral innen 2050, ifølge rapporten.

– Det betyr at hvert tonn CO2 vi sender ut i atmosfæren, må balanseres med å fjerne et tonn CO2, sier leder for Oxfords klimaprogram og en av hovedforfatterne av rapporten Myles Allen.

 
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.