BYGG

DSB vil ha umiddelbart forbud mot åpen ild ute

 

En lyngbrann i Flatanger i Nord-Trøndelag er ute av kontroll.
En lyngbrann i Flatanger i Nord-Trøndelag er ute av kontroll. Bilde: NTB scanpix
28. jan. 2014 - 15:13

Den store skogbrannfaren sør i Nordland, i Trøndelag og på Vestlandet vil vedvare til områdene får kraftig nedbør, og det er stor fare for flere branner i minst en uke til.

Mandag og tirsdag ble det varslet om lyng – og gressbranner i kommunene Snillfjord og Frøya i Sør-Trøndelag, i tillegg til Flatanger kommune i Nord-Trøndelag.

I Flatanger førte den sterke vinden til at gnister i tørt gress spredte seg raskt og forårsaket stor skade.

– Vi oppfordrer alle kommuner der det er så tørt som dette til å gå ut med forbud mot å gjøre opp åpen ild. Vi ønsker ikke at det skal oppstå flere kratt- og skogbranner. Skulle det skje nå som vi har en storbrann i Flatanger, ville det blitt en svært krevende situasjon, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen til NTB.

Flatanger: Politiet: 139 bygninger kan ha gått tapt i brannen

Flere forbud

Brannvesenet Sør- Rogaland IKS har allerede tatt konsekvensen av værforholdene og fra og med tirsdag innført forbud mot å gjøre opp ild utendørs. Kloke av skade henviser de til brannen på Vårli i Sandnes 31. mars i fjor. En sigarettglo sluppet i knusktørt terreng utløste en fire dagers brann der 3,6 kvadratkilometer turområde ble svidd av.

– Vi ønsker ikke en lignende brann verken lik den vi hadde i fjor her hos oss, eller brannene som herjer i Trøndelag nå. Derfor legger vi nå ned forbud mot å gjøre opp ild utendørs, sier Sven Kåre Hagevik, brigadesjef i avdeling for beredskap i Brannvesenet Sør-Rogaland IKS.

Forbudet gjelder Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola og Kvitsøy.

Politimesteren i Nordmøre og Romsdal sier på Twitterat det nedlegges midlertidig forbud mot all bruk av åpen ild i terrenget inntil forholdene endrer seg, og politimesteren i Salten har gått ut med samme type forbud, som gjelder for hele politidistriktet inntil videre.

Les også: «Vanntåke» kan hindre gnistregn

Lite nedbør

Meteorologisk institutts distriktsavdeling Vervarslinga på Vestlandet har tirsdag sendt ut OBS-varsel for sørlige delen av Nordland, hele Vestlandet og Trøndelag. Det er ventet kraftig vind, noe som i kombinasjon med svært tørre områder skaper fortsatt stor gress-, lyng- og skogbrannfare.

– Varselet vi har sendt, gjelder helt til det kommer lavtrykk som trekker inn over landet og gir tilstrekkelig med nedbør. Her holder det ikke med noen spredte byger. I våre prognoser ser vi ikke noe slikt komme, og de gjelder for godt inn i neste uke, sier vakthavende statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved.

– Vi har en veldig skummel situasjon akkurat nå, og vi oppfordrer på det sterkeste til ikke å operere med åpen flamme eller glør i naturen. Det er knusktørt og mye vind.

Særlig i Trøndelag ser det svært tørt ut framover.

– På Vestlandet sør for Stad kan det komme nedbør til helgen, men om det er nok til å dempe brannfaren, er for tidlig å si, sier Valved.

Les også:

Lærdal Energi: Lærdal Energi: Dårlig risikoanalyse, ikke oppdatert beredskapsplan og mangel på ledelse

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Bruker oksygenfattig luft til å forhindre brann

– Brannsikkerheten reduseres bit for bit  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.