OLJE OG GASS

Dropper ulykkesriggen: – Kan få konsekvenser for tusenvis

Nå vurderer COSL søksmål.

Boreriggen COSL Innovator blir terminert av Statoil. Det kan få store konsekvenser, ifølge fagforeningen Safe.
Boreriggen COSL Innovator blir terminert av Statoil. Det kan få store konsekvenser, ifølge fagforeningen Safe. Bilde: COSL
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
6. mars 2016 - 20:19

Statoils terminering av COSL Innovator-riggen, samt suspendering av COSL Promoter kan få alvorlige konsekvenser, og kan føre til en utradering av hele selskapets virksomhet i Norge.

Det mener Roy Erling Furre, nestleder i Safe.

Det betyr i så fall en utradering av et milliardselskap i Norge: COSL Norwegian AS hadde i 2014 eiendeler for over 14 milliarder kroner.

Statoil: Vilkårene er oppfylt

Bakgrunnen er at Statoil i dag, søndag, meldte at de på vegne av Troll-lisensen har ”benyttet seg av den kontraktsfestede retten til å terminere kontrakten med COSL Offshore Management AS for leie av den mobile riggen COSL Innovator”.

COSL Innovator er riggen der den første dødsulykken på flere år fant sted like før nyttår, under det kraftige uværet i Nordsjøen.

– Vilkårene for terminering i kontrakten vi har med COSL Offshore Management AS er etter vår mening oppfylt, og derfor velger vi å benytte oss av den kontraktsfestede muligheten til å terminere kontrakten, sier Geir Tungesvik, i meldingen fra Statoil.

– Flere tusen kan rammes

I tillegg til termineringen av COSL Innovator, har Statoil valgt å avslutte pågående boreoperasjon med søsterriggen COSL Promoter som også borer på Troll-feltet.

Begge riggene har hatt langtidskontrakter med Statoil, og ifølge COSL er det 4 år og 8 måneder igjen av kontrakten på Innovator, mens det er 5 år og 1 måned igjen på Promoter.

På toppen av dagens terminering og suspendering valgte Statoil i fjor å terminere kontrakten med ytterligere en COSL-rigg, COSL Pioneer.

Termineringene fra Statoil oppleves som svært dramatisk. Roy Erling Furre i fagforeningen i Safe sier til Teknisk Ukeblad at dette i verste fall kan gå ut over flere tusen mennesker.

– Direkte kan dette gå utover 600 mennesker som jobber i COSL Indirekte kan det gå utover flere tusen. Det kan bety slutten for COSL i Norge, sier han.

– Har sett det før

Han har tidligere advart mot å terminere kontrakter i etterkant av ulykker. Safe mener det vil være med på å svekke åpenheten rundt HMS i bransjen fordi det blir en frykt for slike konsekvenser dersom noe går galt.

– Når du har systemer som straffer, så går det utover åpenheten, sier han.

Safe-nestlederen sier videre at han har sett slikt tidligere fra Statoil.

– Da en person omkom etter å ha ramlet ned fra et stillas på Oseberg i 2009, fikk aldri kontraktøren STS kontrakter fra Statoil igjen.

Furre forteller at det var tungt for ham å høre om termineringen i dag.

– Jeg blir fortvilet, skuffet og bekymret. Det er forferdelig. I verste fall kan det føre til at COSL blir utradert i Norge. Det får store konsekvenser for de som jobber der, og det er i tillegg i en tid der økende arbeidsledighet allerede har gitt store konsekvenser.

Statoil kjenner seg ikke igjen

Statoil sier at de ikke vil gå inn på årsakene til termineringen, men opplyser til Teknisk Ukeblad at dødsfallet ikke er årsaken til termineringen av COSL Innovator.

– Den tragiske hendelsen er ikke årsaken til termineringen, sier Statoils pressetalsmann Ola Anders Skauby.

–Verken direkte eller indirekte?

– Jeg vil ikke kommentere noe utover det, sier Skauby.

Han sier for øvrig at påstandene fra Furre ikke er noe de kjenner seg igjen i.

– Vi har ikke noen policy på å terminere kontrakter etter hendelser. Så det kjenner vi oss ikke igjen i, sier Skauby.

Furre sier at han betviler Statoils påstand om at termineringen ikke har sammenheng med ulykken.

– De påstår det, men jeg tror ikke det er tilfelle. Som sagt har vi sett dette før, sier han.

COSL vurderer søksmål

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med COSL, som ikke ønsker å kommentere saken før i morgen.

Likevel har det kinesiske morselskapet i en børsmelding kommentert termineringen. Her kommer det frem at COSL er sterkt uenige i Statoils vurderinger.

De operasjonelle resultatene i selskapet vil bli vesentlig berørt av avgjørelsen fra Statoil. COSL er sterkt uenig i avgjørelsen, og vi vil kommunisere med Statoil for å løse forskjeller.

– Om nødvendig vil søksmål tas for å beskytte interessene til selskapet, heter det.

COSL advarer også investorer i børsmeldingen.

Vi vil informere videre om denne saken. Investorer rådes til å notere seg investeringsrisikoen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.