KLIMA

Dropper bil - velger elsykkel

Flere modeller utsolgt fra leverandøren.

Elsykkel med batteriet plassert under bagasjebrettet. Antallet solgte elsykler går opp.
Elsykkel med batteriet plassert under bagasjebrettet. Antallet solgte elsykler går opp. Bilde: Lise Åserud/NTB Scanpix
NTB
2. aug. 2016 - 11:47

Elsykkelsalget har økt, og flere steder i Rogaland er det utsolgt og ventelister for flere modeller.

Sykkelpikene i Stavanger har én elsykkel igjen, og leverandøren i Tyskland er tom, melder Rogalands Avis. Spinn Sykkelshop har lignende erfaring:

– På enkelte modeller har vi hatt leveringstid på flere måneder. Rett og slett fordi verken vi, eller leverandøren, hadde regnet med så godt salg, sier selger Tomas Rugland Wereide.

– I år har det vært en kamp å få tak i elsykler, og enkelte modeller er vi tomme for, sier eier Jan Arvid Haarr i Sykkelcenteret.

Transport, ikke sport

Erfaringen hos leverandørene er at brukergruppen er blitt bredere og at flere nå dropper bil nummer to og kjøper elsykkel i stedet. Inntrykket bekreftes av seniorrådgiver for elektrisk mobilitet, Hulda Tronstad, i Norsk elbilforening:

– Elsykkelen kommer til å bidra sterkt til å oppfylle målet i Nasjonal transportplan om at sykling skal utgjøre 8 prosent av den daglige transporten i landet innen 2023. Hovedpoenget er å vri folk fra bil til elsykkel, sier hun til NTB.

Hun mener sportsbransjen har sovet i timen ved ikke å forutse utviklingen:

– Da elsyklene kom, var det mye snakk om at dette er juksesykling. Men poenget er ikke å få folk som sykler til å bytte. De kan bare fortsette, de. Vi skal ha dem som ikke sykler til å komme seg på setet. Dette handler om transport, ikke sport, sier Tronstad.

Store volumer

Verken Elbilforeningen eller bransjen har eksakte tall over salget av elsykler i Norge, men foreningen anslår et salg i fjor på omtrent 20.000 elsykler, en dobling fra året før. Det er forventet ny dobling i år.

Clas Ohlson er en av kjedene som har satset på rimelig elsykkel for transport, med stor suksess:

– Vi selger store volumer og doblet salget i fjor. I år er økningen 10 prosent, noe vi er veldig fornøyd med, sett i lys av at vi selger mange elsykler, sier pressekontakt Camilla Tully.

De er ikke utsolgt i år, fordi de har et stort lager å hente fra i Sverige:

– Vi noterer oss godt salg over hele landet, på byen og på landet. Best selger vi i Bergen, uten at vi helt vet hvorfor.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.