MENINGER

Dropp fracking – invester i sol!

Mens prisen for solkraft blir lavere, har vi all grunn til å droppe fracking til fordel for ren energi, skriver redaktør i Teknisk Ukeblad, Tormod Haugstad.

Snakk sammen: Olje- og energiminister Tord Lien (t.v.) kan ikke instruere Statoil-sjef Eldar Sætre om å investere i solenergi, men de kan jo snakke sammen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Snakk sammen: Olje- og energiminister Tord Lien (t.v.) kan ikke instruere Statoil-sjef Eldar Sætre om å investere i solenergi, men de kan jo snakke sammen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Bilde: Braastad, Audun
24. mai 2015 - 10:24

Konsernsjef Eldar Sætre roses for sin dreining av Statoil mot en mer miljøvennlig virksomhet etter sin korte tid i sjefsstolen. Det nye forretningsområdet New Energy Solutions skal være lønnsomt, og da gjelder det å investere riktig.

Selskapet har vaklet når det gjelder offshore havvind etter utviklingen av det vellykkede Hywind-prosjektet. Nå satses det stort på Dudgeon utenfor Storbritannia.

Statoil skal sammen med Statkraft investere 15 milliarder kroner i en vindpark som vil forsyne over 400.000 britiske husstander med strøm.

Fra før har disse to selskapene Sheringham Shoal. De 88 turbinene leverer 1,1 TWh fornybar energi som forsyner 220.000 hjem med strøm.

Her fracker Statoil: Fracking, forurensning og fyllekjøring i Eagle Ford

Sol blir billigere

Solenergi får en stadig lavere kostpris per kilowatt på grunn av den teknologiske utviklingen av solceller og batterier. I Asia, spesielt i Kina og India, Sør-Afrika og USA foregår en storstilt utbygging.

Sol er i ferd med å utkonkurrere fossile energikilder i en rekke land. Ifølge en analyse fra Deutsche Bank er prisen på strøm fra solenergi nå konkurransedyktig uten subsidier i rundt 30 av de 60 landene banken har gjennomgått.

Usubsidiert kraft fra solpaneler på tak ligger allerede 30–40 prosent under strømprisen i en rekke land. Solenergi står i dag for under én prosent av strømproduksjonen globalt, men banken venter at solkraft vil sørge for ti prosent av strømmen om 20 år.

Det anerkjente tyske Frauenhofer-instituttet konkluderte nylig med at solenergi innen 2025 vil bli den billigste energikilden.

Norsk gjennombrudd: Norsk gjennombrudd: Produserer 40 ganger raskere enn vanlige metoder

Statoil kan bli Statsun

Norsk klimastiftelse laget i vinter en rapport om Statoils virksomhet hvor et stort antall sentrale personer fra næringsliv og forvaltning var intervjuet. Her var et av forslagene at Statoil kunne bli et Statsun.

Helt urealistisk trenger ikke dette være. I 2011 kjøpte det franske oljeselskapet Total 65 prosent av verdens nest største solenergiselskap, Sunpower.

Når Irene Rummelhoff, som skal lede New Energy Solutions-divisjonen, skal se på hvor Statoil enklest kan tjene penger i fornybarmarkedet, vil sol gi raskere og mer forutsigbar lønnsomhet enn havvind.

Statoil er for tida i deep shit i Nord-Amerika. Selskapet måtte i første kvartal nedskrive sine verdier innen skiferholdig gass og olje i USA med hele 46,1 milliarder kroner. Lønnsomheten forsvant med Opecs prispolitikk. I dette bildet hører også en voksende motstand mot fracking-metoden på grunn av store miljøskader.

Eldar Sætre vil sette et historisk miljøvennlig fotavtrykk etter seg hvis Statoil investerer i solenergi og selger seg ut av både skiferolje i USA og oljesand i Canada.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.