DRONER

Droner reddet 77 rådyrkalver fra slåmaskin

Droner med varmesøkende kameraer har funnet en rekke nyfødte rådyrkalver i gressenger i Indre Østfold. 

– Vi jegere skal høste av overskuddet, og reven og andre rovdyr tar noen kalver, men ulykker med slåmaskin er noe helt annet, sier jeger Asbjørn Ness.
– Vi jegere skal høste av overskuddet, og reven og andre rovdyr tar noen kalver, men ulykker med slåmaskin er noe helt annet, sier jeger Asbjørn Ness. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB
8. juli 2021 - 12:45

Det er frivillige fra jeger- og fiskerforeningene i Trøgstad og Båstad som leter med varmesøkende kamera om natta, skriver Nationen.

Førsteslåtten nærmer seg, og bønder opplever ofte at slåmaskinene kapper seg gjennom kalver som legger seg i gresset. Rådyrgeita plasserer dem der som forsvar mot rovdyrtrusler mens hun beiter.

Prosjektet ble startet opp i 2017 og fikk kommunen med på laget i fjor. Alle gressprodusenter i Indre Østfold får tilbud om hjelp fra dronene.

Tidligere har jegerne også brukt poser med hjortetakkolje på stolper rundt engene, slik at den stramme lukta spredte seg. Etter inspirasjon fra Tyskland gikk de i fjor over til å bruke droner med varmesøkende kamera. I hele juni har de vært en gjeng ute med tre droner, fire-fem personer tilknyttet hver drone.

– Det handler kun om dyrevelferd. Vi jegere skal høste av overskuddet, og reven og andre rovdyr tar noen kalver, men ulykker med slåmaskin er noe helt annet, sier jeger Asbjørn Ness.

Til sammen har jegerne gjennomsøkt 20.000 dekar med gress, ifølge Indre Østfold kommune.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og statsminister Jonas Gahr Støre. Bildet er tatt i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Omgjør Andøya-nedleggelse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.