Droner kan hindre at vegbroer kollapser

Digitalisert inspeksjonssystem og dronebilder kan oppdage skader tidligere.

Droner kan gi bedre og mer effektiv kontroll av broer.
Droner kan gi bedre og mer effektiv kontroll av broer. Illustrasjon: Colourbox.com/Høgskolen i Østfold
1. feb. 2019 - 13:14

Mer enn femti prosent av broene i Norge er nedslitte. Materialtretthet kan forårsake en brukollaps. Med fersk pengestøtte fra Oslofjordfondet ser forskere ved Høgskolen i Østfold på muligheten for bruk av droner for å undersøke tilstanden på broene før det går galt.

Hvorfor kollapser broene?

– Vi ønsker å finne ut mer om hvorfor broer kollapser og hvordan broinspektører kan skaffe mer kunnskap om tilstanden på broene, forteller prosjektansvarlig og førsteamanuensis Yonas Zewdu Ayele ved HiØ.

Prosjektet er samarbeid mellom Høgskolen i Østfold, University of Chile, University College London, og UiT Norges arktiske universitet.

– I prosjektet skal vi lage modeller og prinsipper for sikkerhetsvurderinger av broer. Dette gjøres blant annet med bakgrunn i broinspeksjoner ved hjelp av drone og vibrasjonsmålinger, forteller han.

Ayele forteller at et automatisert, digitalisert inspeksjonssystem kombinert med dronebilder kan oppdage, lokalisere og kvantifisere skader på et nivå som sannsynligvis er umulig for en menneskelig inspektør. Det vil redusere mye av usikkerheten med en inspektørs personlige vurdering av alvorsgraden av broskader.

Innovativ utvikling av broinspeksjoner

Oslofjordfondet har gitt en bevilgning til prosjektet på kr 249.000 kroner.

I følge fondet er prosjektet som skal se på mer effektiv broinspeksjon, et innovativt prosjekt med stor betydning for å frembringe ny kunnskap om å identifisere svakheter og unngå kollaps i brokonstruksjoner. Utviklingen av denne teknologien har potensial til å digitalisere broinspeksjon og endre hvordan robusthetsanalyser og inspeksjon utføres i Norge.

 

 

LES MER HER: Mer effektiv brokontroll kan hindre alvorlige ulykker

 
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.