OLJE OG GASS

– Driften i In Aménas vil bli gjenopptatt snarest

Driften ved gassanlegget i In Aménas vil snarest bli gjenopptatt, lover Algeries energiminister.

In Aménas-anlegget vil bli startet igjen snart, tror Algeries energiminister.
In Aménas-anlegget vil bli startet igjen snart, tror Algeries energiminister. Bilde: Kjetil Alsvik/Statoil
22. jan. 2013 - 14:33

Det statlige oljeselskapet Sonatrach foretok tirsdag en vurdering av skadene ved gassanlegget i In Aménas, som skal gjenåpnes snarest mulig, opplyser energiminister Youcef Yousfi til det statlige nyhetsbyrået APS.

Yousfi er overbevist om at de utenlandske ansatte i olje- og gassindustrien, som ble evakuert som følge av terroraksjonen i In Aménas, snart vil være på plass igjen i landet.

Statoil hentet hjem 40 av sine medarbeidere fra Algerie i forrige uke, og en rekke andre selskap har også evakuert ansatte fra anlegg i landet.

Kommer tilbake

– Jeg tror ikke disse arbeiderne har forlatt Algerie for godt. Kanskje noen av dem forlot landet for å berolige familiene sine, men jeg kan forsikre om at ikke noe selskap eller noen arbeider har reist for godt, sier Yousfi.

Algeries energiminister understreker at sikkerheten nå er skjerpet ved alle olje- og gassinstallasjoner i Algerie, uten å gå i detalj på dette.

37 utenlandske statsborgere fra åtte land ble drept under terrorangrepet mot gassanlegget i In Aménas, som blir drevet av Statoil, britiske BP og Sonatrach.

Fem Statoil-ansatte er fortsatt savnet etter angrepet.

Les også: Burde Statoil ta så høy risiko?

Åsted

BP opplyser til Teknisk Ukeblad at det er opp til de algeriske myndigheter å avgjøre når produksjonen kan gjenopptas, men at de tror det vil ta litt tid.

– Det er fortsatt å betegne som “crime scene”, så vi tror ikke anlegget kan åpnes raskt, sier en pressetalskvinne til Teknisk Ukeblad.

BP har trukket ut 35 av sine ansatte ved de tre anleggene BP er medeier i.

– Det er ikke-kritisk personell, det vil si de som ikke må være der for å kunne drive anlegge videre, sier talspersonen. Hun vil ikke si hvor mange som er igjen og hvilke faggrupper de tilhører.

I tillegg til gassanlegget i In Aménas, eier BP sammen med Statoil og Sonatrach andeler i In Salah, samt et anlegg i Hassi Messaoud.  

Helt avhengig

Algerie produserer nærmere 1,9 millioner fat olje om dagen, nesten like mye som Norge, og er helt avhengig av inntektene.

Landet er også verdens åttende største produsent av naturgass og den tredje største gassleverandøren til europeiske land.

Olje- og gassektoren finansierer rundt 60 prosent av statsbudsjettet i Algerie, utgjør nærmere 40 prosent av landets bruttonasjonalprodukt og sørger for 97 prosent av eksportinntektene, viser tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Slik fungerer Statoils In Amenas-anlegg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.