BYGG

Dramatiske kutt i byggstudiet

OFFENSIVT: Når NTNU nå kutter i undervisningstilbudet er det for å styrke både undervisningen og forskningen, og det skjer i tett samarbeid med næringen.
OFFENSIVT: Når NTNU nå kutter i undervisningstilbudet er det for å styrke både undervisningen og forskningen, og det skjer i tett samarbeid med næringen. Bilde: Mentz Indregaard
Joachim Seehusen
19. juni 2009 - 07:44

Utdanningen skal være forskningsbasert, nå tar undervisningen for mye av tiden til de vitenskapelig ansatte.

– I dag har vi en overvekt av innsatsen mot utdanning. For å gi en forskningsbasert utdanning må vi forske mer, og det må også næringen, sier dekan Ingvald Strømmen ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi.

Redusert fagtilbud MER FORSKNING: Dekan Ingvald Strømmen ved fakultet for ingeniørvitenskap og teknikk tar nå grep for å øke forskningen ved de tre bygg-insituttene på NTNU
Redusert fagtilbud MER FORSKNING: Dekan Ingvald Strømmen ved fakultet for ingeniørvitenskap og teknikk tar nå grep for å øke forskningen ved de tre bygg-insituttene på NTNU

Redusert fagtilbud

For mange emner har for få studenter. I fremtiden blir det færre emner med flere studenter.

I rapporten fra en internasjonal evalueringsgruppe «Studieplan og emneportefølje for Bygg- og Miljøteknikk 2010 – » som Strømmen nå sitter med, heter det at undervisningsbelastningen er svært stor og at tallet på faste ansatte er redusert med 20 til 30 prosent siden 1995.

– Dette tallet er ikke kvalitetssikret og jeg kan ikke gå god for det, sier Strømmen

I rapporten heter det også at vitenskapelig ansatte må gis mer tid til forskning. «Dette innebærer at undervisningsinnsatsen må ned.», står det i rapporten.

Bedre kvalitet

Strømmen har ennå ikke oversikten klar over hvilke emner som blir fjernet.

– Endringene vil gjelde fra studieåret 2010-2011, og vi vil ha et opplegg klart i november/desember i år, lover Strømmen. En av konsekvensene blir mindre valgfrihet for studentene. Rapporten foreslår også at fagvalget bør styres i større grad enn i dag når studieretning er valgt.

I studiets to siste år kan studentene i dag velge mellom 15 forskjellige hovedprofiler.

Rapporten foreslår å kutte tallet med åtte, til syv forskjellige hovedprofiler.

Flere vitenskapelig ansatte

Det er også enighet mellom ledelsen i NTNU og byggenæringen, representert ved Næringslivsringen der 55 bedrifter er med, om at NTNU har et stort behov for å styrke forskningen.

Skanska har allerede inngått avtale om å sponse to professorater for en periode.

– Det bør flere bedrifter gjøre, det er fremragende, sier Jan Moksnes som har ledet Næringslivsringens arbeid «Fremtidens byggstudium» i samarbeid med fakultetet ved NTNU.

Strømmen bekrefter at fakultetet er i forhandlinger med flere større bedrifter i norsk byggenæring om lignende avtaler.

Lønnen må opp

Rapporten peker også på at lønnsgapet mellom NTNU og næringslivet gjør det vanskelig for NTNU å rekruttere dyktige yngre sivilingeniører til en forskerkarriere.

– Vi merker det blant annet på at det er for få søkere til professorstillinger, sier Strømmen. I tillegg blir det foreslått å gjeninnføre stillingene som vitenskapelig assistent for å få et bredere hierarki blant de vitenskapelig ansatte.

Det utdannes i dag 150 nye sivilingeniører innen bygg hvert år, Næringslivsringen mener dette bør økes til 250.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.