BYGG

Dømt for uaktsomhet:
Arkitekten vil anke

UKLART: Dersom ikke Pir II Arkitekter finner en løsning med Cowi, som brannteknisk rådgiver for Mæla skole (bildet), vil de anke dommen fra Nedre Telemark tingrett.
UKLART: Dersom ikke Pir II Arkitekter finner en løsning med Cowi, som brannteknisk rådgiver for Mæla skole (bildet), vil de anke dommen fra Nedre Telemark tingrett. Bilde: Teknisk Ukeblad

Prosjekteringsgruppen og Pir II arkitekter er dømt for grov uaktsomhet etter det flertallet av dommerne mente var en rekke feil og mangler ved brannprosjekteringen av Mæla ungdomsskole i Skien.

Retten uenig

Arkitektkontoret er sjokkert over at retten tilkjenner Skien kommune så mye som 7,5 millioner kroner i erstatning.

Les mer: Grov uaktsomhet i problemprosjekt

– Vi er forbauset over at erstatningsbeløpet ble satt så høyt og skuffet over at retten ikke gjør nærmere rede for hvordan den har kommet fram til denne summen. Retten har videre vært uenige innbyrdes. Pir II mener det er riktig som den ene fagkyndige dommeren legger til grunn, at det ikke foreligger grov uaktsomhet, skriver sivilarkitekt og daglig leder i Pir II, Petter Paus, i en uttalelse om dommen.

Uklar fordeling

Brannprosjekteringen var kontraktsmessig Pir II sitt oppdrag. De engasjerte Cowi som brannteknisk underrådgiver. Nå mener arkitektkontoret derfor at de trenger klarhet i hvem som har erstatningsansvar, og hvor mye hver part skal betale av dommen:

– Dommen gir ikke et entydig svar på om ansvaret for feilene ligger hos underrådgiver eller hos oss. Den økonomiske konsekvensen av dommen for vårt firma er derfor i øyeblikket uavklart. Pir II er innstilt på å anke dommen med mindre vi finner en løsning sammen med Cowi og de involverte forsikringsselskapene, skriver Paus.

Plasserer ansvar

Pir II er imidlertid fornøyd med at de ble frikjent for påståtte feil ved arkitekturprosjekteringen knyttet til henholdsvis inventar, mengdekontroll og inngangsdører av aluminium.

Skien kommune er dømt til å betale dem 2,4 millioner i ubetalte honorarer og forsinkelsesrenter.

– Vi mener dommen plasserer ansvaret for den uryddige og betente situasjonen som har preget Mælaprosjektet, hos kommunen, skriver Paus i uttalelsen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.