Det er over to år siden Høyesterett konkluderte med at vindkraftutbyggingen på Fosen var ulovlig og i strid med samenes menneskerettigheter.
Dommerforeningen minner om at Høyesteretts dom er endelig straks den er avsagt. Det betyr at dommen må respekteres også i en midlertidig fase, fram til nye vedtak er truffet.
– Dette er særlig viktig når domstolene konstaterer menneskerettighetsbrudd, og den midlertidige fasen trekker ut i tid. Med andre ord er ikke situasjonen slik den har vært de siste to årene holdbar, sett fra et rettsstatsperspektiv, sier Dommerforeningens leder Kirsten Bleskestad.
SV påpeker at det er alvorlig når Dommerforeningen må presisere at landets myndigheter er forpliktet til å følge en høyesterettsdom.
– Vi vil spørre hva de har gjort for å respektere dommen i en midlertidig fase slik Dommerforeningen sier myndighetene må, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB.
Skjebnemøte fredag
I dag skal reineierne i Nord-Fosen siida for femte gang møte utbyggerne bak Roan vindkraftverk i et forhandlingsmøte ledet av riksmekler Mats Wilhelm Ruland.
Nord-Fosen siida har på forhånd advart om at de kan komme til å bryte forhandlingene hvis de ikke ser en antydning til en løsning eller framgang i dagens møte.
Leder for Nord-Fosen siida, Terje Haugen, sier til VG at siidaen på forhånd har bestemt seg for hva som må komme på bordet for at de skal bli med videre i prosessen.
Sørgruppen på Fosen forhandler med Statkraft, som eier Storheia vindkraftverk. Leder Leif Arne Jåma i Sør-Fosen sijte har tidligere sagt til VG at de har opplevd framgang i forhandlingene.
– For vår del er det små, små steg i en retning. Det virker som det er en forståelse for saken, men det er ikke noe konkret å snakke om per nå, sa Jåma til VG i oktober.
Økokrim starter ikke etterforskning
Nord-Fosen siida også anmeldt Roan vindkraftanlegg til Økokrim for å produsere strøm uten en gyldig rett. Også Motvind har levert anmeldelse til Økokrim. De mener at selskapene har brutt både energiloven og straffeloven.
I dag ble det kjent at Økokrim ikke starter etterforskning, skriver NRK.
Økokrim skriver at de har vurdert informasjonen fra anmeldelsene, og at «Det er ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.»
Torbjørn Lindseth i Motvind Norge er misfornøyd med utfallet og sier til NRK at de på ingen måte ers ferdig med saken.
– Økokrim tar ikke hensyn til paragraf 7 i Energiloven, som sier at man må ha en gyldig konsesjon for å produsere energi. Og det har ikke kraftverkene på Fosen, sier Lindseth.
Regjeringen må redegjøre i Stortinget om Fosen-saken: – Sjeldent alvorlig