OLJE OG GASS

Dommedag for BP-sjefen

SYNDEBUKK: BPs toppsjef, Tony Hayward, ventes å bli den offisielle syndebukken etter oljekatastrofen i Mexicogolfen.
SYNDEBUKK: BPs toppsjef, Tony Hayward, ventes å bli den offisielle syndebukken etter oljekatastrofen i Mexicogolfen. Bilde: Reuters

Tony Hayward har måttet tåle krass kritikk for håndteringen av det verste oljeutslippet i USAs historie. Og det har i lengre tid versert rykter om at toppsjefen kommer til å forlate lederstillingen i det britiske selskapet, som kjemper hardt for å gjenerobre sitt rykte.

I helgen har både britiske og amerikanske medier skrevet at Haywards avgang vil bli avgjort allerede i dag, når BPs styre samles for siste gang før de legger frem de krisebetonte kvartalstallene i morgen.

Les alt om oljekatastrofen her.

Mange tabber

Etter oljekatastrofen har Tony Hayward begått flere tabber han har fått sterk kritikk for. Det startet allerede med at han ventet flere dager før han personlig besøkte ulykkesområdet.

Han har måttet beklage seg etter å ha uttalt at han vil at oljeutslippet skal ta slutt så han kan få livet sitt tilbake, og at utslippet er veldig lite i «et så stort hav» som Mexicogolfen. Han har også blitt kritisert etter uttalelser om at oljesølets innvirkning på miljøet ville bli «svært, svært beskjedne».

At han dro til en seileregatta midt under katastrofen, gikk heller ikke upåaktet hen. Og da han ble kalt inn på teppet i Kongressen for å forklare seg om oljeutslippet, ble han beskyldt av de folkevalgte for å svare unnvikende og ikke å ta ansvar for katastrofen.

Forhandlet i helgen

Ifølge BBC har Hayward forhandlet om betingelsene for sin avgang i helgen, og har krav på en utbetaling på minst én million pund.

The New York Times skriver at det sannsynligvis er amerikanske Bob Dudley som vil ta over sjefsstolen etter Hayward. Dudley har hatt ansvar for opprydningsarbeidet etter oljekatastrofen de siste månedene.

Ulike medier kommer med forskjellige teorier om når Haywards avgang vil offentliggjøres: Mens noen skriver at forhandlingene med Hayward ble sluttført i helgen, og avgangen vil bli offentliggjort før kveldens styremøte, er det andre medier som skriver at de siste avklaringene blir gjort under styremøtet - og at avgangen annonseres etterpå.

BP kom i går med en kort pressemelding for å avvise spekulasjonene, men med ordlyden "ingen endelig beslutning er gjort" fikk ikke meldingen ryktene til å roe seg.

Les mer om: