KLIMA

Dobbel CO2-avgift skal finansiere rensing

Snorre Valen, SVs energipolitiske talsmann på området der gasskraftverket i Elnesvågen i Møre og Romsdal skal bygges. Han mener å ha oppskriften på hvordan  prosjektet kan realiseres. Oljeselskapene må bidra til rensingen. Valen vil fordoble CO2-avgiften til 590 kroner per tonn.
Snorre Valen, SVs energipolitiske talsmann på området der gasskraftverket i Elnesvågen i Møre og Romsdal skal bygges. Han mener å ha oppskriften på hvordan prosjektet kan realiseres. Oljeselskapene må bidra til rensingen. Valen vil fordoble CO2-avgiften til 590 kroner per tonn. Bilde: Kjell Herskedal
Kjell Herskedal
29. nov. 2010 - 15:27

ELNESVÅGEN: – Ved å øke CO2-avgiften med ca. 280 kroner per tonn opp til ca. 590 kroner per tonn oppnår vi en årlig merinntekt på over 3,8 milliarder kroner. Det vil være et kjempeugangspunkt for et fond som kan bidra til å redusere klimagassutslipp offshore.

Det sier SVs energipolitiske talsmann, Snorre Valen, til Teknisk Ukeblad. Mandag denne uka besøkte området for det planlagte gasskraftverket i Elnesvågen i Møre og Romsdal.

Les også: – Flytt månelandingen til Midt-Norge

Ingen propp

Industrikraft Møre har i årevis arbeidet for å få fortgang i gasskraftverk-planene, men er blitt stanset av kravet til CO2-rensing fra første dag. SV er av andre politiske partier blitt omtalt som selve proppen i systemet – det lille partiet som gjennom regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet og Senterpartiet sperrer for realiseringen av gasskraftverket i Elnesvågen.

Den karakteristikken ville verken Valen eller hans partifelle, tidligeres stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen, ta innover seg. Tvert imot hevdet begge at SV egentlig er det eneste partiet som har en realistisk oppskrift på hvordan gasskraftverkplanene skal løftes videre. ut fra konsesjonen som er gitt. Begge var ganske positive til gasskraftverket da de besøkte Elnesvågen sammen med lokale tillitsvalgte.

Les også: – Staten bør betale CO2-rensing

Fra v. daglig leder Alf Reistad i Industrikraft Møre, SVs energipolitiske talsmann Snorre Valen og tidligere storingsrepresentant Bjørn Jacobsen (SV) fra Møre og Romsdal. I bakgrunnen deler av tomta for gasskraftverket og Hustadmarmor. (Foto: Kjell Herskedal).
Fra v. daglig leder Alf Reistad i Industrikraft Møre, SVs energipolitiske talsmann Snorre Valen og tidligere storingsrepresentant Bjørn Jacobsen (SV) fra Møre og Romsdal. I bakgrunnen deler av tomta for gasskraftverket og Hustadmarmor. Kjell Herskedal

Ingen flytting

– Men vi vil kreve rensing fra første dag. Det kan vi får til ved at oljeindustrien er med og betaler regningen. Oljeindustrien har til nå sluppet altfor billig unna. I stedet for å justere CO2-avgiften opp, er den blitt justert ned, sier Valen til Teknisk Ukeblad.

Han er ingen tilhenger av å flytte "månelandingsprosjektet" fra Mongstad til Elnesvågen for å spare penger, men vil i stedet legge til rette for rensing begge steder - og i det hele tatt alle steder i Norge der det skal bygges gasskraftverk i fremtiden.

– Vi har gitt konsesjon til et gasskratverk i Elnesvågen for at konsesjonen skal brukes. Ved å gjøre CO2-rensing til en del av løsningen, oppnår vi samtidig å skape tusenvis av arbeidsplasser i Midt-Norge i anleggsfasen, sier Jacobsen.

Les også: Krever handlingsplan for Midt-Norge

Milliardprosjekt

Industrikraft Møres egne tall forteller om en investering på om lag 3 milliarder kroner i gasskraftverket, et tilsvarende beløp på 3 milliarder kroner i renseanlegget og i tillegg et milliardbeløp i utbyggingen av infrastruktur. Gasskraftverket i Elnesvågen vil dermed bli det største prosjektet i Midt-Norge etter Ormen Lange-utbyggingen på Nyhamna.

Daglig leder Alf Reistad i Industrikraft Møre sier til Teknisk Ukeblad at målet er å realisere gasskraftverket innen 2015 (før Ørskog-Fardal) og at Gassco må ha et svar på energitilførselen til Ormen Lange innen 1. september 2011. Dermed begynenr det å haste med en løsning.

Han registrerer at alle politiske partier nå er positive til gasskraftutbyggingen, men at måten å gjennomføre løsningen på er forskjellig.

Mer om saken:

– Gasskraftverk gir CO2-kutt

Vil ha gasskraftverk uten CO2-rensing

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.