SESAM STOFAT

DNV GLs programvare med feil ble også brukt i beregninger for Skarv-skipet

Varierer hvor stor påvirkning feilen har.

Programvaren med feil er også brukt på Skarv FPSO, da det ble gjort modifiseringer på produksjonsskipet, for å kunne koble på Ærfugl-feltet.
Programvaren med feil er også brukt på Skarv FPSO, da det ble gjort modifiseringer på produksjonsskipet, for å kunne koble på Ærfugl-feltet. (Foto: Aker BP)

Varierer hvor stor påvirkning feilen har.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Kvalitetsproblemer med sveiser og feil i DNV GLs dataprogram Sesam Stofat, som brukes til beregning av utmattingslevetid, har ført til at Petroleumstilsynet (Ptil) har iverksatt gransking av Johan Castberg-prosjektet. Temaet er omtalt i en rekke artikler av Stavanger Aftenblad og E24.

Programvaren med feilen er ikke bare brukt på Castberg-prosjektet. Versjonen med feil er også brukt i beregninger for Skarv-skipet til Aker BP, kommer det frem i et dokument TU har fått innsyn i.

Dataprogrammet med feilen er også brukt i forbindelse med levetidsanalyser på Norne, meldte E24 fredag ettermiddag.

Datafeil siden 2016

Det var ettermiddagen 26. mai at DNV GL varslet Ptil om feilen i en modul av programvaren som klasseselskapet selv har utviklet.

«Vi ønsker å informere om at det er oppdaget en feil i SESAMs Stofat modul (Stochastic fatigue postprocessing analysis). Stofat modulen er en postprosessor for stokastisk utmatting av sveiste plater pga bølgelast. Feilen oppstår når en bølgeretning fra bølgeanalysen gis null sannsynlighet i Stofat, i kombinasjon med energispredning (f.eks cos**2). Feilen er en generisk karakter, men vil ha størst relevans for FPSO som roterer om en turret, dvs.‘weather‐waner’», skrev en ansatt i klasseselskapet til Ptil.

De fortalte videre at registrerte brukere av SESAM var informert om forholdet og at en «workaround»‐løsning var etablert og ny versjon av Stofat kom ut innen en måneds tid.

Feilen hadde eksistert fra en versjon av programmet fra juni 2016 og ble først korrigert i juni 2020, kom det senere frem.

– I de verste tilfellene ser vi at skaden øker med en faktor på 1.5

I slutten av august henvendte Ptil seg til Aker BP og Vår Energi. De ville vite om den avdekkede feilen kunne ha konsekvenser for noen av deres innretninger, og ville vite hvilke vurderinger de i så fall hadde gjort.

Aker BP svarte tilsynet at de har fått vite at versjonen med feilen ble brukt i beregninger for Skarv.

«Aker Solutions har kjørt gjennom analyser med gammel versjon uten feil. Hvor stor påvirkning denne feilen har varierer litt, men i de verste tilfellene ser vi at skaden øker med en faktor på 1.5. De har konkludert med at feilen i Stofat ikke har konsekvens for anbefalinger/input til modifikasjon og vedlikeholdsprogram. Det jobbes med en oppdatert revisjon av analysedokumentet som skal adressere feilen med eksempler og drøftinger. Denne skal vi ta stilling til internt før den sendes til DNVGL for godkjenning», skrev Aker BP tilbake til Ptil.

Til TU skriver Aker BP i en epost at de har verifisert at versjonen av dataprogrammet med feilen ble brukt i beregninger for et modifikasjonsprosjekt på Skarv FPSO.

– Da dette ble kjent for oss, kjørte Aker Solutions på oppdrag for Aker BP analyser med tidligere versjon av programvaren som ikke har denne feilen. Konklusjonen av analysen er at feilen i Stofat ikke har konsekvens for modifikasjonsløsningen og vedlikeholdsprogrammet på Skarv, opplyser pressetalsperson, Ole-Johan Faret.

Skarv FPSO ligger i Norskehavet, omtrent 210 km vest for Sandnessjøen. Skarv-feltet har produsert siden 2013, men det er det siste året gjort en del modifiseringer på FPSO-en i forbindelse med utbyggingen av det nærliggende Ærfugl-feltet, som skal knyttes til Skarv. Det skal likevel ikke være i modifikasjonene knyttet til dette prosjektet at programvaren med feil er blitt brukt. 

 

Les også

Brukt på Norne

Også Equinor ble bedt om å gjennomgå hvordan programvarefeilen kunne ha påvirket deres FPSOer. De har sjekket om programvarefeilen kan ha påvirket Njord B, Norne, Johan Castberg topside, Åsgard A, Heidrun FSU, Gina Krog FSU, Martin Linge FSU og Åsgard C.

«Generelt ser Equinor at andre installasjoner er lite påvirket av STOFAT feilene, med unntak av Norne», skrev Petroleumstilsynet i et referat etter et møte med Equinor den 11. august.

– Da feilen i Stofat ble oppdaget i april 2020, startet vi en kartlegging av hvorvidt feilen kunne ha påvirket andre installasjoner. For prosjekter i design-fase er det kun Castberg som har blitt påvirket i perioden da programvaren hadde denne feilen. Programmet er også brukt i reanalyser i forbindelse med forlenget levetid for Norne produksjonsskip, forklarer Fredrik Jebsen Bråten, talsperson i Equinor i en epost til TU.

– Oppdatering av reanalyser av Norne er fortsatt pågående, med noen lokalsjekker som gjenstår. Vi har ingen indikasjon så langt at det vil kunne gi noe konsekvenser for levetidsforlengelsen som er gitt for Norne, skriver han videre

– Programvarefeilen har ingen konsekvens for daglig drift og produksjon fra Norne, legger han til.

Vår Energi har svart Ptil at ingen av deres innretninger er påvirket av feilen i Stofat.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå