KARRIEREUTDANNING

Disse skolene gir best karakterer

STATISTIKK: Tallene viser store forskjeller i karaktergivingen ved de ulike skolene.
STATISTIKK: Tallene viser store forskjeller i karaktergivingen ved de ulike skolene. Bilde: Arkiv
Dag Yngve Dahle
5. mars 2009 - 07:40

Det viser rykende ferske tall fra Database for statistikk om høgre utdanning (DBH).

Tallene gjelder andel studenter som fikk toppkarakterene A og B i 2008.

Her er karakteroversikten

Topp ti

Ved NHH fikk vel 50 prosent av studentene A eller B. Halvparten fikk altså toppkarakterer.

– Vi har svært god søkning. Årlig må vi avvise cirka ti studenter per studieplass. Det gjør at vi har de beste studentene, sier NHHs informasjonssjef Asle Haukaas.

Søkerstatistikkene til Samordna opptak bekrefter at det er kamp om studieplassene ved NHH. 4642 studenter søkte på skolens 430 studieplasser i fjor.

– Dere er ikke snillere enn andre?

– Nei, heller tvert imot. Vi har forskning som viser at det er vanskeligere å få gode karakterer hos oss enn ved andre læresteder. Men våre flinke studenter gjør det altså godt, sier informasjonssjefen.

Universitetene faller på ranking

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Input styrer ikke output

Ikke alle er helt enig i at flinke studenter inn er en forutsetning er for å få flinke studenter ut.

– Det er vanskelig å si noe sikkert om forholdet mellom poenggrenser og karaktersnitt. Vi mangler forskningsbaserte data. Men mine erfaringer fra realfagsutdanningen ved Universitetet i Tromsø viser at elever med dårlige og middels karakterer fra videregående skole ofte går ut med toppkarakterer, sier Jarle Aarbakke, leder av Universitets- og høyskolerådet.

Han legger til:

– Vi må ikke glemme at det viktigste er ikke karakterene, men hva studentene kan når de skal ut i arbeidslivet, sier Aarbakke, som også er rektor ved Universitetet i Tromsø.

Høgskolen i Akershus ga nest best karakterer med en A- og B-andel på litt over 46 prosent. Ved NITH var andelen 45,5 prosent.

Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) ga best karakterer blant universitetene. Der innkasserte snaue 42 prosent A eller B.

På NTNU fikk vel 37 prosent A eller B.

Normalfordelt

Den internasjonale ETCS-skalaen gir følgende ideelle fordeling over karakterer: A=10 %, B=25 %, C=30 %, D=25 % og E=10 %. 35 prosent skal altså få A eller B.

– NTNU er ganske nær dette idealet. Det skulle tyde på at de kravene vi stiller til våre studenter er i tråd med Kunnskapsdepartementets rammeverk, sier NTNUs studiedirektør Anne Rossvoll.

Nederst på lista finner vi Høgskolen i Gjøvik. Der var A- og B-andelen vel 31 prosent.

– Dette er resultatet for ett år og da er ikke 31 prosent alarmerende. Universitets- og høyskolerådet har sagt at ETCS-skalaen over snittkarakterene skal være et gjennomsnitt over flere år. Vi forsøker å bruke karakterskalaen etter hensikten, og da bør ikke andelen som får A og B være større. Men vi skal selvfølgelig følge denne utviklingen over tid, rektor Jørn Wroldsen.

Her er karakteroversikten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.