ROMFART

Disse prøvene kan hjelpe oss å forstå mer av hvordan universet tok form

Japans romforskningsinstitutt viser fram prøver som er tatt under overflaten av asteroiden Ryugu.

De største partiklene i kapselen er rundt en centimeter lange. Pila i det høyre bildet peker på noe metall som Jaxa mener kan være aluminium fra utstyret som ble benyttet til å ta prøvene.
De største partiklene i kapselen er rundt en centimeter lange. Pila i det høyre bildet peker på noe metall som Jaxa mener kan være aluminium fra utstyret som ble benyttet til å ta prøvene. Foto: Jaxa
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
27. des. 2020 - 11:44

Tidlig i desember ble en kapsel fra romsonden Hayabusa2 sluppet ned over Australia. Den innholdt prøver som er hentet fra asteroiden Ryugu, som måler rundt en kilometer i diameter og kretser rundt sola mellom Jorda og Mars.

Materien anslås å være 4,6 milliarder år gammel, og forskere håper prøvene kan gi oss ny innsikt i dannelsen av planeter og den tidlige historien til solsystemet.

Unike prøver

Nå er det japanske romforskningsinstituttet (Jaxa) i gang med å analysere prøvene, og i jula delte de bilder i en tweet.

Det grusaktige materialet ble hentet ut etter at de først hadde sprengt seg inn i asteroiden for å komme under overflaten. 

De største partiklene i kapselen er rundt en centimeter lange. Pila i det høyre bildet peker på noe metall som Jaxa mener kan være aluminium som stammer fra utstyret som ble benyttet til å ta prøvene.

Kan gi ny kunnskap

Forskere har studert sammensetningen av asteroider mange ganger tidligere, men det har skjedd etter at asteroiden har entret Jordas atmosfære, hvor den tar fyr og bergarter skades. Materialet blir altså betydelig endret på vei til Jordas overflate når en asteroide faller fritt.

Denne prøven, som er tatt direkte fra asteroiden langt utenfor atmosfæren, og siden har vært beskyttet av kapselen, skal gi forskere et bedre bilde av det organiske materialet i sin naturlige tilstand.

Det er forventet at prøven skal inneholde materiale som ligner de tidlige rombergartene som dannet planeter. Dette kan øke forståelsen for hvordan universet har tatt form. 

Hayabusa2 forlot Ryugu for rundt et år siden. Etter at kapselen med prøvemateriale var sluppet, satte romsonden kurs for en annen asteroide mellom Jorda og Mars, som den forventes å nå i 2031. 

Også USA er i gang med å samle prøver fra asteroider.

Gunnvald Solli mener boligene han prøver å selge har tapt seg i verdi fordi det kan bli gruvedrift i området.
Les også

Mener gruveplaner har senket boligverdien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.