KARRIERE

Disse ingeniørutdanningene er det tryggest å velge 

Helse, teknologi og IT de beste valgene for nye studenter. 

Statsbygg bygger nytt nasjonalmuseum på Vestbanen i Oslo.
Statsbygg bygger nytt nasjonalmuseum på Vestbanen i Oslo. Foto: Ruud, Vidar/NTB Scannpix
NTB
12. apr. 2018 - 07:57

Søndag er det søknadsfrist for høyere utdanning. De tryggeste yrkesretningene er helse, teknologi og IT, fagbrev og lærer, ifølge eksperter.

– Det lureste er å finne noe du har interesse for, men som også gir gode jobbmuligheter, sier seniorrådgiver og arbeidsmarkedsekspert i Nav, Johannes Sørbø, til Aftenposten.

Ekspertene er enige om fire forskjellige utdanningsretninger som det tryggeste valget. Forsker Victoria Sparrman hos Statistisk sentralbyrå (SSB) sier sykepleiere og vernepleiere står spesielt sterkt innenfor helse.

– Vi får alltid rapporter om stor mangel på sykepleiere. Etterspørselen vil øke når andelen eldre blir større de neste årene, bekrefter Sørbø.

Sparrman sier også at de tjenesteytende næringene vokser kraftig.

– Det gjør at mekaniske fag og bygg- og anleggsfag vil ha mye større etterspørsel enn det finnes folk. IT-studenter vil også etterspørres mer enn gjennomsnittet, sier hun.

Kompetansedirektør i NHO og utdanningsforsker Are Turmo sier at om man velger ingeniøryrket, er det bygg-, elektro- og industrifag som gjelder.

– Fagarbeidere innenfor de samme områdene er også sterkt etterspurt, sier han. Sørbø bekrefter at å gå yrkesfag og ta fagbrev er et godt alternativ.

Til slutt er ekspertene enstemmige i at også læreryrket er et trygt valg.

– Innenfor pedagogiske fag vil mange gå av med pensjon i årene som kommer. Derfor vil det være et stort behov for å dekke dette, sier Sparrman.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.