ENERGI

Disse grafene viser hvorfor strømprisen har gått i taket

Tirsdag gikk spotprisen i Sør-Norge over 6 kroner.

Kilder: Gasspriser fra Powernext. CO2-kvotepriser fra ICE-Endex. Det er lagt til grunn 0,37 tonn CO2/MWh, og at kraftverkene er 55 prosent effektive.
Kilder: Gasspriser fra Powernext. CO2-kvotepriser fra ICE-Endex. Det er lagt til grunn 0,37 tonn CO2/MWh, og at kraftverkene er 55 prosent effektive.Illustrasjon: Europakommisjonen
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Kaldt, tørt og vindstille vær fortsetter å presse opp de allerede høye energiprisene i Europa. Tirsdag klokken 17-18 er spotprisen i Sør-Norge over 6 kroner. Inkludert mva og avgifter vil kunden måtte betale minst 7,67 øre/kwt denne timen, avhengig av strømavtale. Nettleie kommer i tillegg. 

Også snittprisen blir rekordhøy, med en spotpris på 3,90 kroner. 

– Day-ahead prisene på strøm over store deler av Europa setter nye og skremmende rekorder. Tyskland hopper til utrolig 431 euro per MWh. Med disse prisene vil kraftkrevende industri heller stenge ned og selge kraften sin videre på spotmarkedet, skriver Javier Blas, energi-korrespondent i Bloomberg News på Twitter.

Hele Europa vil ha skyhøye priser i morgen, med to unntak: De nordlige delene av Norge og Sverige. I den samme timen som Sør-Norge passerer 6 kroner, har Midt- og Nord-Norge en spotpris på 57,39 øre.  

Les også

Skylder på gassprisene

Også Europakommisjonens president Ursula von der Leyen twitrer om de høye kraftprisene. Hun peker på gassprisene som den store driveren:  

– Stigende gasspriser presser opp prisen på elektrisitet i EU. Nesten alle EU-land har gjort tiltak for å skjerme de mest sårbare innbyggerne, slik Kommisjonen har anbefalt, skriver EU-presidenten.

Samtidig deler hun en graf som viser hvordan prisen på gass og gasskraft har økt dramatisk siden i sommer. 

Noe av hensikten er trolig å vise at den enorme prisveksten ikke i hovedsak skyldes prisen på CO2-kvoter, som også har økt i samme tidsrom. Dette brukes av noen medlemsland som et argument for å svekke EUs klimapolitikk. 

Lave gassnivåer og lang vinter

Dette opptar også Bloombergs Javier Blas, som deler følgende graf som viser gassflyten fra Russland, målt ved den polsk-tyske grensen:

Grafen viser flyt ved Mallnow målestasjon på den polsk-tyske grensen. Illustrasjon: Bloomberg

– Russisk gassflyt via Yamal-Europe-rørledningen har falt ytterligere søndag, og er nå bare en liten sildring (et stort fall sammenlignet med desember 2020), skriver Blas.

Han skriver også at med dagens hastighet kan europeiske gassbeholdninger falle til under 50 prosent av totalkapasitet rundt nyttår. De er nå like over 60 prosent.

– Det er et ekstremt lavt nivå når mesteparten av den europeiske vinteren ligger foran oss. Markedet vil rasjonere etterspørselen, skrev Blas. 

Spill fra Russland?

Allerede i starten av september var gassprisen så høy at Tyskland gikk tilbake til kull. Europa ventet da på at Russland skulle sende mer gass. Det har ikke skjedd.

Prisene time for time for tirsdag 21. desember. Skjermbilde: Nordpool

Russland har blitt beskyldt for å strupe gassleveransene for å presse fram åpningen av gassrørledningen Nord Stream 2, som skal gå fra Russland til Tyskland. I forrige uke kom en ny utsettelse av åpningen, og gassprisen økte kraftig.

– Det er et spill, hvor Russland prøver å sende et minimum av det de må, sa gassanalytiker Marina Tsygankova i Refinitiv til TU ved inngangen til desember.

Da hadde ikke Russland reservert noe kapasitet i rørene via Polen for verken desember eller januar. 

Norge og Russland tjener godt

Selv om Russland tjener godt på de høye gassprisene, er det ventet at de vil sende mer gass så snart Nord Stream 2 åpner. Da er det også ventet et kraftig prisfall, ifølge Tsygankova.

Russiske Gazprom hadde i tredje kvartal et rekordoverskudd på 7,8 milliarder dollar. Også Equinor hadde et svært godt tredje kvartal. Resultatet var 9,77 milliarder dollar, det høyeste noensinne, målt i kroner.

I oktober stoppe Equinor gassinjeksjon på Gina Krog for å heller utnytte de høye gassprisene og eksportere gassen.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.