IKT

Digital-TV uten 3G

Med morgendagens bakkebaserte nett kan du billig og greit få inn digitale sendinger som video og TV. Foto: Sony Ericssson
Med morgendagens bakkebaserte nett kan du billig og greit få inn digitale sendinger som video og TV. Foto: Sony Ericssson


Fremtidens mobiltelefon vil også være reise-TV.

Da snakker vi ikke om rådyr overføring av TV-sendinger over de nye 3G mobilnettene, men om sendinger over det kommende digitale bakkenettet.

Endelig er tredje generasjon mobilnett åpnet i Norge – sterkt forsinket og foreløpig i begrenset omfang. Mobiloperatører verden over betalte i sin tid milliarder for å sikre seg en konsesjoner til dette fremtidens vidundernett som skal gi brukerne mulighet for rask datanedlasting.

3G-nettene åpner for såkalt multicasting. Det betyr at operatørene kan sende TV-programmer, eller video om man vil, til flere mobilabonnenter samtidig. I introduksjonsfasen er direkte TV-overføring brukt som demotjeneste.

Men TV-sendinger blir neppe utbredt i 3G-nettet. For det første blir det altfor dyrt for den enkelte bruker. For det andre vil det legge alt for stort beslag på kapasiteten i nettene. Selv UMTS-forum, som har til oppgave å promovere 3G-bruk, anser det som ikke økonomisk forsvarlig å bruke disse nettene til TV-kringkasting.

Digital standard

Det digitale bakkebaserte kringkastingsnettet er nå vedtatt bygget også i Norge. I DVB-T standarden (Digital Video Broadcasting Terrestrial) er det også en spesialtilpasning for mobile anvendelser, DVB-H, hvor H-en står for handheld.

Denne standarden ble like før jul vedtatt av European Telecommunications Standards Institute (ETSI) for Europas kommende mobile TV-tjenester. DVB-H kan fort også bli en verdensstandard. Det er allerede i gang prøvesendinger blant annet i Pittsburg i USA og i Singapore.

Ved å benytte MPEG-4 komprimering, Windows Media eller Real Video komprimering, kan man overføre gode TV-bilder i en 240 kbit/s datastrøm. I standarden er det også tatt hensyn til de spesielle krav som mobilitet, mindre skjermer og antenner, innendørs dekning og batterikapasitet i mobile enheter.

Nokia sentral

De fleste store mobiltelefonprodusentene er enige om at slike sendinger kan bli en realitet i 2006. Nokia stiller i en særstilling siden de har kompetanse både på for mobiltelefoner og digital-TV. De er også med i de nevnte pilotprosjektene med prototypapparater.

Mobiltelefonene må ha en innebygget mottaker for digitale TV-signaler og må nødvendigvis bli noe større og dyrere. Men det skal ifølge Nokia ikke være nødvendig med en større og kraftigere prosessor.

Les mer om: