ARBEIDSLIV

Digital doktoråpning

Nasjonalt senter for telemedisin (NST) har i dag lagt ut programvare og frigitt kildekoden som bryter den digitale muren mellom leger og spesialister og pasientene.

Med ny og sikker programvare, kan snart alle kommunisere trygt med helsevesenet uten at fortrolig pasientinformasjon lekker ut eller snappes opp av uvedkommende.

NST lar alle system- og programvareleverandører få tilgang til kildekoden slik at de kan utvikle og levere kommunikasjonsløsninger mellom det strengt fortrolige helsenettet og det åpne internett.

Pasientene har lenge ønsket en åpen, men samtidig sikker, digital kommunikasjonslinje til sin lege. I en spørreundersøkelse utført for NST, sier 48 prosent at de ønsker epostkommunikasjon med sin lege. På grunn av for dårlig sikkerhet har ikke dette vært vanlig.

Også kommunikasjon mellom primærleger og spesialister blir bedre når de kan kommunisere via nettet.

Kommerst

Programvaren fra NST er beregnet på kommersielle og offentlige leverandører som vil utvikle pasientrettede internettjenester. Prosjektleder ved NST, Per Egil Kummervold, sier at enkelte leverandører trolig kommer til å lansere tjenester bygd på denne programvaren allerede mot slutten av året.

Vanlig e-post og internett tilfredsstiller ikke de strenge sikkerhetskravene til oppbevaring og sending av helseopplysninger.

En av hovedutfordringene ved å oppfylle disse strenge kravene, er at det lett kan påføre både helsevesenet og pasientene store utgifter, skriver NST i en pressemelding. Basert på programkoden fra NST, kan leverandører nå lage tjenester for helsenettet som oppfyller kravene i Personvernloven, uten at kostnadene blir for høye.

- Vi venter at dette vil sette fart på utviklingen av pasientrettede tjenester på Internett, sier Per Egil Kummervold.

Dett er aktuelle bruksområder: Direkte tilgang til røntgenbilder og prøvesvar fra sykehus, direkte kommunikasjon med spesialist, sende bilder av skader/utslett som helsepersonell kan analysere.

Hovedgrunnen til at pasientene ikke kan gjøre dette i dag, er at det sikkerhetsmessig har vært for komplisert å få til kommunikasjon mellom Internett og det sikrede helsenettet.

Åpen kildekode

Programkoden er lagt ut som såkalt "åpen kildekode". Dette betyr at leverandørene fritt får tilgang til programkoden og kan bygge sin egen programvare basert på koden.

Dette er en ny måte å utvikle it-tjenester for helsevesenet. Tradisjonelt har kun én leverandør fått tilgang til programkoden.

Ved å bruke åpen kildekode, slipper man at hver leverandør parallelt utvikler egne løsninger. Dette medfører reduksjon i kostnadene, som igjen kommer pasientene til gode.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.