INDUSTRI

Dette var verdens første elektriske boremaskin

Fyller 120 år.

Drill anno 1895: Fein kom på markedet i for 120 år siden med verdens første elektriske drill. En drill med en vekt på 7,5 kilo og 50 watt effekt imponerer ingen i dag, men den var en sensasjon den gangen og startet en verktøyrevolusjon.
Drill anno 1895: Fein kom på markedet i for 120 år siden med verdens første elektriske drill. En drill med en vekt på 7,5 kilo og 50 watt effekt imponerer ingen i dag, men den var en sensasjon den gangen og startet en verktøyrevolusjon. Bilde: Fein
10. okt. 2015 - 19:00

I dag finnes knapt en husholdning som ikke har en eller annen elektrisk boremaskin. Det kan vi takke tyske Fein for, som fant den opp i 1895.

To unge mekanikere i bedriften konstruerte en boremaskin som skiller seg ganske mye fra de vi er blitt vant med. Boremaskinen anno 1895 som gikk på 110 volts spenning veide hele 7,5 kilo, på tross at den ikke var på mer enn 50 watt og med et turtall på 1200 o/min.

Det betød at man måtte holde den med begge hender og den klarte ikke bor mer enn 4 millimeter brede hull i stål. En brystplate gjorde at man kunne lene seg forover for å mate boret.

TEST: Hva kan tynes ut av et 18 volts verktøybatteri?

Mange ville kopiere

At oppfinnelsen ble en suksess var det ingen tvil om. Det tok ikke lang tid før det kom en rekke etterlikninger på markedet fra selskaper som Bosch og AEG.

Det gjorde at Fein raskt forbedret produktet. I 1900 begynte de å benytte aluminium i maskinene, og fikk redusert vekten. Tre år etter kom de med modeller med flere gir, og da ble det mulig å bore hull med større diameter i stål.

Et par tiår senere kom maskinen med et utseende vi kan dra kjensel på i dag, slik som de med pistolgrep. Etter krigen kom elektronikken og gjorde det enklere å regulere kraftpådrag og turtall.

Milwaukee M18 FDD
Et par tiår senere kom maskinen med et utseende vi kan dra kjensel på i dag, slik som de med pistolgrep. Etter krigen kom elektronikken og gjorde det enklere å regulere kraftpådrag og turtall. Milwaukee M18 FDD: Denne drillen har ufattelig 135 Nm dreiemoment og 2000 omdreininger i minuttet. Samtidig veier den under en tredjedel av tipptippoldefaren og går på batteri. Milwaukee

De siste 20 årene er det batterirevolusjonen som har dominert. Det aller meste av de maskiner som selges i dag er batteridrevne.

TEST: Så gode er billige sirkelsager på batteri

Verden går fremover

Til sammenlikning veier den siste batterimaskinen til Milwaukee litt over to kilo og kan bore med et turtall på 2000 o/min.

Samtidig er den sterk nok til å bore hull på 16 mm i stål. Verden går fremover.

Les også: Denne dingsen danker ut tommestokken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.