GUIDER

Dette trenger du å vite om NFC

Hva er NFC, og hva kan du bruke det til i dag?

Marius ValleMarius ValleJournalist
31. mai 2012 - 15:42
Vis mer

Dersom du har fulgt med på mobilfronten den siste tiden har du sikkert fått med deg at stadig flere telefoner kommer med noe som kalles NFC.

NFC står for Near Field Communication, og er veldig enkelt forklart en trådløs overføringsmetode. Den åpner for at enheter med NFC veldig raskt kan kommunisere med hverandre, og at du kan lese av NFC-brikker. 

LES OGSÅ: Dette er Bluetooth Smart

Slik fungerer det

Det fungerer enkelt og greit slik: Du legger baksiden av telefonen din mot en annen telefon som har NFC, eller en NFC-brikke. Deretter kommuniserer de to med hverandre. Det er faktisk ikke verre enn det.

Det store spørsmålet er om NFC er noe du bør sørge for at din neste telefon har eller ei. Og om du allerede har en telefon med NFC er spørsmålet om det kan brukes til noe fornuftig.

Dette er NFC

NFC er altså en trådløs overføringsmetode. I motsetning til Bluetooth og Wi-fi fungerer den ikke over lengre avstander. Du må helt ned på et par centimeter eller mindre for at to enheter skal kunne snakke sammen via NFC. Det samme gjelder om du skal kunne lese av brikker med NFC.

NFC krever en egen antenne. Denne sitter som regel på baksiden av telefonen.

Tanken er at NFC skal brukes til "skanning" av lesere og andre NFC-enheter ved å sveipe telefonen over enten en brikke eller en annen NFC-enhet.

NFC egner seg ikke til å overføre store datamengder. Datahastigheten er nemlig ikke høyere enn litt over 400 kbps. Skal du overføre en video på 20 MB mellom to telefoner vil det i tilfelle ta opp mot et minutt. Så dersom slike datamengder skal overføres er det mer hensiktsmessig å Bluetooth eller Wi-Fi Direct.

Dette tar mobilene seg av automatisk. Etter at de har kommunisert over NFC kan selve filen sendes på andre måter. Da slipper du å koble sammen telefonene over Bluetooth eller Wi-Fi Direct på forhånd.

NFC-brikker

I mange tilfeller vil du kunne lese av NFC-brikker. Disse inneholder egentlig ikke stort mer informasjon enn litt tekst. Telefonen din leser av informasjonen, og basert på innholdet avgjør programvare på telefonen hva det skal brukes til. Dersom det for eksempel er en nettadresse vil nettleseren på telefonen gå til denne adressen.

Innholdet på brikkene kan også endres, dersom du har programvare for dette på telefonen. Hvordan telefonen håndterer brikkene varierer fra produsent til produsent, men en tommelfingerregel er at NFC-brikkeløsninger ikke fungerer mellom produsenter. Altså vil for eksempe LG-telefoner kunne lese Sony-brikker, men ikke forstå hva de skal gjøre med innholdet.

Brikkene er passive. Det vil si at de ikke går på batteri. De plukker opp energien som trengs fra NFC-antennen i telefonen.

Hva kan NFC brukes til?

NFC har potensiale til å brukes til veldig mye fornuftig. Noe av dette ligger i fremtiden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dette kommer:

Betaling: Det vil bli mulig å bruke mobiltelefonen til å betale for varer ved å sveipe den over en NFC-leser i butikken. Visa ruller ut et system de kaller payWave, hvor NFC-utstyrte Visa-kort skal kunne sveipes over betalingsterminalen. Med programvare på telefonen vil dette kunne implementeres på telefonen din også. Da sveiper du bare telefonen din over betalingsterminalen i butikken, i taxien eller andre steder du skal betale mindre beløp.

Busskort: Mange kollektivtransportselskaper har allerede implementert NFC-løsninger, hvor måneds- eller klipperkortet er utstyrt med NFC. Det er mulig å lage programvare for dette, slik at du sveiper mobiltelefonen i stedet, og fornyer månedskortet rett fra telefonen.

Nøkler: Samsung har allerede testet ut bruk av mobiltelefoner som nøkkelkort på hoteller i Sverige. Tanken er at du da sveiper telefonen over en NFC-leser for å få tilgang til rommet. Det samme konseptet kan for eksempel overføres til huset ditt.

...og mye annet: Vi kommer trolig til å se en hel rekke smarte løsninger som benytter telefonens NFC-muligheter i tiden som kommer.

Dette kan du gjøre i dag:

Om du allerede har en telefon med NFC trenger du ikke å vente på at fremtiden skal komme sigende. Du kan nemlig bruke teknologien til litt av hvert allerede i dag.

Deling av innhold: Du kan sende filer mellom telefoner som har NFC. Har du en Android-telefon kan du for eksempel vise et bilde, en nettside, en video eller annet på telefonen, og berøre en annen Android-telefon med NFC for å overføre innholde til den. Det samme kan gjøres med kontakinformasjon og andre elementer.

Automatisering av oppgaver: Dersom du har NFC-brikker kan du få telefonen din til å utføre oppgaver når du skanner en kode. Dette kan for eksempel være at du har en brikke plassert i bilholderen til telefonen din, slik at telefonen automatisk skrur av Wi-fi, skrur opp ringelyden og starter GPS-navigasjon når du setter telefonen i holderen. Du kan feste en brikke til TV-fjernkontrollen slik at du bare trenger å skanne denne for å starte deling av bilder til TV-en din. Mulightene er mange.

Det finnes flere løsninger for dette, men ulempen er at de som regel ikke fungerer med produkter fra forskjellige produsenter. Dette kan løses ved å installere en tredjepartsapp som fungerer på alle telefoner, og bruke denne appen på alle telefonene dine. Et eksempel er appen NFC Task Launcher til Android.

Sonys Xperia SmartTag kan også installeres på alle Android-telefoner. I så fall kan appen SmartTag Maker være en kjekk ekstrainstallasjon, da den kan skrive SmartTag-kode til alle NFC-brikker.
Du kan lese mer om SmartTags på tu.no 

Koble deg til utstyr: Nokia har implementert en løsning som lar deg koble telefonen til Bluetooth-utstyr bare ved å sveipe telefonen over utstyret. Et eksempel er Bluetooth-høyttaleren Play 360. Løsningen fungerer fint på Nokia-telefoner med NFC, men andre telefoner vet ikke hva koden skal brukes til. Det er altså ikke en universell løsning. Videoen til høyre er fra vår test av Play 360.
LES MER: Test av Nokia Play 360 

Koble til trådløst nettverk: NFC-brikker kan inneholde informasjon om nettverk. Dersom du skriver denne informasjonen på en brikke hjemme hos deg kan gjester enkelt og greit bare sveipe telefonen sin over brikken for å koble seg til nettverket, uten at de trenger å taste inn passord manuelt.

Lese NFC-brikker: Du får kanskje ikke all verdens informasjon ut av de NFC-brikkene du måtte komme over i dag, men det er i alle fall mulig å lese innholdet på dem ved å sveipe mobilen over. Med en app som NFC TagInfo kan du få opp all informasjon om brikken, som hvor mye data som kan lagres, og hva som er lagret.

Hvor får jeg kjøpt NFC-brikker?

NFC-brikker (kalles ofte NFC tags) finnes i flere varianter, og de har litt forskjellige egenskaper. De viktigste forskjellene er hvor mye data de kan lagre. Noen kan lagre bare litt informasjon, mens andre kan lagre en hel del. I øyeblikket er ikke brikkene lett å få tak i.

Sony Xperia SmartTags: Små NFC-brikker kapslet inn i plast. Kommer i pakker med fire brikker, og koster rundt 100 kroner. Er av typen Mifare Ultralight, som kan lagre inntil 46 tegn - altså svært lite.
Selges i en rekke butikker du kjøper mobiltilbehør i.

Andre løsninger: Det er vanskelig å få tak i små mengder, da de fleste løsningene er laget for større organisasjoner. Du er neppe interessert i å kjøpe en rull med 1000 klistrelapper. Et kjapp Google-søk avdekker at blant annet disse nettstedene selger NFC-merker i mindre mengder:
BuyNFCstickers.com
RapidNFC.com
BuyNFCtags.com
Tagstand.com

Hvilke telefoner har NFC?

Flere og flere telefoner har NFC innebygget. Foreløpig er det bare lansert én Windows Phone 7-telefon med NFC: Nokia Lumia 610 NFC. Denne er imidlertid ikke til salgs i Norge.

Disse er noen av de du får kjøpt, eller som er på vei til norske butikker nå:

Samsung Galaxy S III
Samsung Galaxy Nexus
Samsung Galaxy Ace 2
LG Optimus 4X HD 
LG Optimus L7 
LG Optimus L5

LG Prada 3.0
HTC One X
HTC Desire C
Nokia 808 PureView
Nokia N9
Nokia 700
Sony Xperia S
Sony Xperia P
Sony Xperia Sola
Sony Xperia Ion

Vil du lære mer om nye teknologier og flere tips og triks? Følg oss på Facebook, så sier vi fra neste gang vi skriver en guide.

LES FLERE NYTTIGE GUIDER:

Slik får du bilder fra Android-telefonen til PC-en enklest mulig
Hvorfor du ikke skal kjøpe iPhone-høyttaler
Den enkle måten å koble mobilen til TV-en
Slik bruker du iPad som PC-skjerm
Slik tar du full kontroll på bilen med en mobil

Her finner du alle våre guider

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.