OLJE OG GASS

Dette tauet er sterkere enn skuddsikre vester

Heftig tau: Kommunikasjonsrådgiver Tom Gederø i Eni slår fast at tauet har en omkrets på 90 centimeter.
Heftig tau: Kommunikasjonsrådgiver Tom Gederø i Eni slår fast at tauet har en omkrets på 90 centimeter.Bilde: Ole K. Helgesen

Flytende enhet

  • Eni Norge AS, operatør på Goliat-lisensen (PL229/PL 229B), og partner Statoil har valgt Sevans flytende produksjons-, lagrings- og losseenhet (FPSO) 1000 konsept for videreutvikling av Goliat-prosjektet.
  • Det valgte FPSO- konseptet er en sirkulær enhet med prosessanlegg, oljelager og boligkvarter. Produsert vann blir reinjisert i reservoaret. Produsert olje mellomlagres på enheten for videre transport med skytteltankere til markedet. Flere fartøy vil ligge permanent i området rundt Goliat. Alle vil ha infrarød og oljedetekterende radar.
  • Strategien for drenering av reservoarene vil inkludere vann- og gassinjeksjon ved bruk av totalt 8 brønnrammer med 22 brønner hvorav 11 produsenter, 9 brukt til vanninjeksjon og 2 til gassinjeksjon. Goliat vil bruke kraftforsyning fra land via en undervannsstrømkabel, kombinert med energi om bord på installasjonen.

Stavanger: For første gang på norsk sokkel skal en flytende produksjonsplattform ankres med tau i stedet for kjetting og wire. Tauet er spesialdesignet for Goliat og har en minimum bruddstyrke på 2579 tonn. 

– Dette er verdens sterkeste tau. Kjernen består av polyesterfiber, og det har en kappe av Dyneema som skal gjøre det motstandsdyktig mot kutt. Mange har vært skeptiske til å bruke tau på grunn av faren for at en stålwire fra en tråler skal kunne kutte tauet. Men Dyneema er det samme materialet som hanskene til slaktere lages av, sier Andor Engebakken, transport- og installasjonsleder i Goliat-prosjektet.

Han sier at Dyneema tåler det aller meste.

– Materialet er sterkere enn kevlar, stoffet man bruker i skuddsikre vester. Og våre undersøkelser viser at det vil tåle overtråling fra de største industritrålerne.

Engebakken understreker at tauet vil måtte skiftes ut dersom det blir påvist skade etter en overtråling.

– Men det vil ikke ryke.

Les også: Denne kan løfte 110.000 tonn

Mye lettere enn kjetting

– Hvorfor har dere valgt å bruke tau i stedet for kjetting?

– Hovedårsaken er vekt. Polyestertauet veier bare tre prosent av vekten til kjetting med samme bruddstyrke. Kjetting veier et halvt tonn per meter.

– Vi skal bruke 13.000 meter av dette tauet, så det dreier seg om store vektbesparelser. I tillegg er det svært fleksibelt ved høye laster. Og det er veldig slitesterkt sammenlignet med kjetting. Levetiden er over 20 år, sier Engebakken.

– Hva er grunnen til at dette ikke har vært brukt tidligere på norsk sokkel?

– Tau har vanligvis bare blitt brukt av flytende borerigger og flytere på veldig dypt vann. Ingen har brukt det på en produksjonsenhet på norsk sokkel tidligere. Dette skyldes nok skepsisen til om ankerlinene kan bli kappet ved overtråling. Men vi ser en tendens til at flere ønsker å bruke dette. 

Les også: Dette er verdens letteste materiale

Lite hyllevare

Goliat-operatør Eni er ikke redd for å ta i bruk nye løsninger på det første oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet.

– Det er lite hyllevare i Goliat-prosjektet. Det er den første oljeutbyggingen i Barentshavet. Derfor har vi skreddersydd nye løsninger tilpasset de klimatiske forholdene og for å få til optimal utnyttelse av FPSO-en. Den nye teknologien og de nye løsningene vi utvikler i dag, skal kunne benyttes og videreforedles til bruk i flere tiår fremover, sier kommunikasjonsrådgiver Tom Gederø i Eni. 

Les også: Skal bygge verdens største batteri

Tåler 2500 tonn

Goliat-plattformen vil ha 14 forankringsliner på mellom 900 til 1800 meter. Den lengste ­taudelen blir på 1250 meter.

Polyestertauet har en omkrets på 90 centimeter, diameter på 29 centimeter og en bruddstyrke på 2579 tonn. Hver meter av tauet veier rundt 50 kilo.

Forankringslinene består av to lengder med kjetting og én lengde med polyestertau. Hver line er koblet til et sugeanker på havbunnen. På bunnen skal det være en bunnkjetting av stål.

Undervannsbøyer skal holde polyestertauene klar for sjøbunnen, slik at sand og andre partikler ikke trenger inn i tauet og svekker styrken.

Tauet er produsert av Lankhorst Ropes i Portugal.

Tauet er produsert av Lankhorst Ropes i Portugal. Tau: Goliat skal holdes på plass av verdens sterkeste tau. Eni

Les også:

«Det mest fantastiske materialet menneskeheten noen gang har fått tilgang til»

For første gang brenner thorium i en vanlig reaktor