MOBIL

Dette skjer under MWC neste måned

Februar er årets mest spennende mobilmåned, og det skyldes selvsagt Mobile World Congress. Her er noen av høydepunktene du kan se frem til.

20. jan. 2011 - 16:57

14. februar går startskuddet for Mobile World Congress i Barcelona. Her samles små og store mobilprodusenter, operatører, maskinvareleverandører og programvareutviklere for å vise resten av verden hva de har å by på.

Også ukene før arrangementet er hyggelige tider for oss teknologiskribenter, da det er betydelige mengder rykter, lekkasjer og "lekkasjer" hos de aller fleste mobilprodusentene. Dette gjør at vi allerede nå har et visst inntrykk av hva vi får se nærmere på om tre og en halv uke.

De mest interessante nyhetene (av de vi vet om) får vi allerede iløpet av søndagen og mandagen, altså dagen før og første dag av arrangementet. Her er en kjapp oversikt: 

Søndag

Både Sony Ericsson og Samsung kjører nøyaktig samme greie som i fjor, og sniker inn lanseringene sine dagen før MWC offisielt er i gang. Begge arrangementene starter 1800 - på vidt forskjellige steder. Flaks for oss at vi er to personer som reiser ned.TJUVSTARTER: Samsung og Sony Ericsson prøver å stjele oppmerksomheten fra andre og hverandre ved å kjøre paralelle arrangementer på søndagen.


Sony Ericsson skjerper seg

Sony Ericsson hadde i fjor en fantastisk Android-debut med Xperia X10, og det virket umiddelbart som produsenten hadde full kontroll. Problemene dukket først opp da Google slapp løs nye versjoner av Android. Sony Ericsson greide rett og slett ikke å henge med i svingene her, og oppdateringer til hele Xperia X10-familien lot vente på seg.

Da produsenten omsider fikk rullet ut en oppdatering til Android 2.1 hadde flere av konkurrentene allerede 2.2 på plass i toppmodellene sine.

I år lover Sony Ericsson full skjerpings, og har spesifikt nevnt kjappe oppdateringer som et av de viktigste satsingsområdene i året som kommer.

Toppmodell allerede ute av skapet

Etter flere måneder med rykter, lanserte Sony Ericsson forrige uke en ny toppmodell, Xperia Arc. Denne kjører på Android 2.3, har den samme maskinvareplattformen som HTC Desire HD (Qualcomm MSM8255), hakket større skjerm enn fjorårets Xperia X10 og en ny, forbedret LCD-variant. 

Mer om Arc her »

Flere nye Xperia-telefoner

Siden Sony Ericsson helt fra starten av har brukt Sonys merkenavn Walkman og Cyber-shot i musikk- og kameratelefonene siden, har det i flere år gått rykter om at Playstation-logoen også skal på plass i en mobiltelefon. "Playstation-telefonen" har blitt avkreftet år etter år, men i 2011 ser det ut til at det er hold i ryktene.

Playstation-logo eller ei, vi forventer ihvertfall å få kikke nærmere på spilltelefonen Xperia Play (også omtalt som Zeus Z1) under MWC. Det har skjedd vanvittig mye på grafikk- og ytelsesfronten siden Nokia gikk på en smell med N-Gage-telefonene sine, så vi mistenker at en skikkelig spekket spilltelefon i dag faktisk vil greie seg i markedet.

Vi forventer også at Sony Ericsson følger fjorårets oppskrift og lanserer en mini-utgave eller to i Xperia-serien sin.

Selv om produsenten selv har uttalt at de skal satse mest på Android, går det også rykter om et par X7-telefoner, som da selvfølgelig kjører Windows Phone 7.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Hemmeligheter?

Sony Ericsson er med klar margin den produsenten med flest lekkasjer hvert eneste år, men i fjor fikk vi faktisk et par overraskelser. Om produsenten har noen godbiter på lur i tillegg til det som allerede er avslørt, får vi sannsynligvis ikke vite før vi er på plass i Barcelona.

Samsung Galaxy S2 & co lanseres

Samsung hadde et helt vanvittig arrangement rundt Wave-lanseringen sin i fjor, og vil nok ikke være mindre diskré i år.GALAXY S2: Dette kan enten være Samsung Galaxy S2, en helt annen Samsung-telefon eller en Photoshop-jobb.

En av telefonene vi sannsynligvis får se i år er Galaxy S2, altså oppfølgeren til Galaxy S. Og vi regner ikke med dette blir den eneste nyheten fra produsenten. For her har det skjedd mye på maskinvare-fronten.

Hummingbird-arvtageren er klar

Samsung er blant de få produsentene som setter sammen sin egen maskinvareplattform, og med fjorårets råsterke Hummingbird-plattform (som stod i Galaxy S) viste selskapet at de så absolutt vet hva de driver med. I år er det oppfølgeren - Orion - som gjelder. Denne plattformen er basert på ARM Cortex A9-arkitektur, noe som kort fortalt betyr doble prosessorkjerner.

Plattformen har selvsagt dedikert maskinvare for å ta seg av grafikken, og vil nok bli en sterk konkurrent til Nvidias Tegra 2 og resten av plattformene som har tatt steget over til A9. 

Les også: Dette betyr doble prosessorer for deg »

Ny skjermteknologi: Super AMOLED Plus

Er det noe Samsung kan, så er det skjermer. Det beviste de da de kom med AMOLED, og det beviste de da de året etter kom med Super AMOLED. I år er det Super AMOLED Plus som skal vises frem. Mindre strømforbruk, klarere bilde og høyere lyssterkhet er noen av forbedringene som er på plass.

Alle prisklasser

Siden slett ikke alle er interessert i å betale 4500-5000 kroner for en Galaxy S2, får vi nok, i likhet med tidligere år, se en hel del andre Samsung-telefoner i forskjellige prisklasser. Og her står nok både Bada, Windows Phone 7 og Android på menyen, tenker vi. 

Neste side: Mandag - LG, Nokia, HTC og Microsoft og Google »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.