INDUSTRI

Dette skipet skal ødelegge Assads våpen

Ustyres med mobilt hydrolyse-anlegg.

Pentagon jobber nå med å utstyre støtteskipet MV Cape Ray med mobile enheter for destruering av kjemiske våpen. Skipet skal være seilklart i begynnelsen av januar, og setter da kursen mot en ubestemt havn i Syria.
Pentagon jobber nå med å utstyre støtteskipet MV Cape Ray med mobile enheter for destruering av kjemiske våpen. Skipet skal være seilklart i begynnelsen av januar, og setter da kursen mot en ubestemt havn i Syria. Bilde: NTB scanpix
10. des. 2013 - 20:04

Tirsdag ble Nobels fredspris delt ut til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, i Oslo rådhus. OPCW skal lede den ekstremt krevende operasjonen med å fjerne og destruere Syrias kjemiske våpen.

Det var etter at Albania og flere andre land nektet destrueringsarbeid på deres jord, at USA ga tilbud om å levere et skip med destrueringskapasitet ombord, skriver nettstedet Bloomberg.

Også Norge bidrar med skip til operasjonen, og har allerede sendt fregatten Helge Ingstad mot Syria.

Les også: Enkelt å ødelegge kjemiske våpen

Seilklart i januar

Pentagon jobber nå med å utstyre støtteskipet MV Cape Ray med mobile enheter for destruering av kjemiske våpen. Skipet skal være seilklart i begynnelsen av januar, og setter da kursen mot en ubestemt havn i Syria.

MV Cape Ray, som har seilt som frakteskip tidligere, ligger for tiden til kai ved et privat verft i Portsmouth, Virginia.

Skipet skal kunne ødelegge giftgas og kjemikalier for produksjon av nervegass på mellom 45 og 90 dager. Skipet vil ha en besetning på 100 mennesker, hvorav 60 er Pentagon-ansatte og resten kommer fra private selskaper.

Les også: Alle norske kampfartøy får fjernstyrte våpenstasjoner

Sennepsgass

USA står altså  for utstyring og bemanning av skipet, men MV Cape Ray vil være til fri disposisjon til OPCW.

OPCW-representanter har nylig besøkt Aberdeen Proving Ground i Maryland for å inpsisere det såkalte Field Deployable Hydrolysis System, som er et system for å nøytralisere giftgass og kjemiske komponenter for produksjon av nervegass.

I tillegg til sennepsgass består Assads lagre av isopropanol og andre kjemikalier som blandes for å lage saringass. Disse kan nøytraliseres ved bruk av vann og andre kjemikalier i de mobile hydrolyseanleggene.

Les også: Her lager Airbus en askesky for å teste norsk teknologi  

Flere hundre tonn

USA bidrar også med 2000 containere for oppbevaring av kjemiske våpen. Man anslår at Assads lagre er på flere hundre tonn, skriver Bloomberg.

En endelig plan for destruksjon av Syrias kjemiske våpen skal godkjennes av OPCWs eksekutivråd på et møte 17. desember 2013, ifølge Regjeringens nettsider.

Operasjonen er et resultat av avtale som USA og Russland gjorde med Assad-regimet, som går ut på at sennepsgass og kjemikalier som brukes i VX- og saringass, skal ødelegges.

USA og flere andre land mener at våpnene ble brukt til å ta livet av flere tusen syriske borgere i August i år.

Les også:

Italiensk verft skal bygge Norges nye polarskip  

Denne dronen ser ut som en rovfugl fra bakken

Her skyter F-35 med skarpt for første gang  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.