Dette programmet holder liv i Windows XP

Mottar sikkerhetsoppdateringer til 2019.

Dette programmet holder liv i Windows XP
Et lite dataprogram kan endre en innstilling i Windows XP-registeret, slik at Windows Update tror det er en annen utgave av operativsystemet. På den måten kan brukerne hente oppdateringer helt til 2019, men Microsoft advarer mot trikset. Bilde: Microsoft/Tu.no

I april i år sluttet Microsoft å legge ut oppdateringer til Windows XP, og brukere av det aldrende operativsystemet gikk dermed en usikker tid i møte.

Oppfordringen fra Microsoft var klar: Oppgrader til en nyere Windows-versjon, for du sitter på en potensiell sikkerhetsbombe.

Les også: – Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

En av fire bruker XP

Hvorvidt selskapet har lykkes med budskapet kan nok diskuteres, for Windows XP er i skrivende stund fortsatt det nest mest brukte PC-operativsystemet i verden, med 25,27 prosent markedsandel på nettet, ifølge analyseselskapet Netmarketshare . Det er mer enn dobbelt så mange som bruker Windows 8 og 8.1 til sammen.

Det tok imidlertid ikke lang tid etter at Microsoft stoppet supporten før hackere hadde funnet en måte å "lure" Windows Update til å tro at operativsystemet var av typen Windows Embedded eller Windows Server 2003, som begge er bygget rundt XP-kode.

Disse utgavene vil støttes med oppdateringer og sikkerhetsfikser fram til 2019.

"Hacken" består i å importere en nøkkel i registeret i Windows XP, noe som er en relativt enkel affære. Prosessen er beskrevet av mange, blant annet av Betanews.

Og nå har noen utviklere gjort det enda enklere, ved å lage et program som kan skru av og på denne støtten. Programmet, som har fått navnet XP Update Extender, er gratis å bruke, men Microsoft advarer mot det de kaller falsk trygghet.

Les også: Tilgang til andres e-post: 1080 kroner

Kan gjøre skade

Ifølge dem er det noen sentrale forskjeller mellom XP og embedded-versjonen. Så selv om oppdateringene lar seg installere helt fint, gir de ikke nødvendigvis full beskyttelse, skriver Softpedia.

– XP-brukere kan dessuten oppleve problemer med funksjonaliteten i operativsystemet dersom de installerer disse oppdateringene, fordi de ikke har blitt testet på operativsystemet. Den beste måten XP-brukerne kan beskytte maskinene sine på, er å oppgradere til et mer moderne operativsystem, som Windows 7 eller Windows 8.1, uttalte en talsmann fra Microsoft i et brev til Larry Seltzer hos ZDnet.

Les også:

Vil du ha penger igjen på skatten?  

Norske bedrifter stenges ute fra egne datasystemer

Harddisken er fortsatt den store synderen