IT

Dette programmet holder liv i Windows XP

Mottar sikkerhetsoppdateringer til 2019.

Et lite dataprogram kan endre en innstilling i Windows XP-registeret, slik at Windows Update tror det er en annen utgave av operativsystemet. På den måten kan brukerne hente oppdateringer helt til 2019, men Microsoft advarer mot trikset.
Et lite dataprogram kan endre en innstilling i Windows XP-registeret, slik at Windows Update tror det er en annen utgave av operativsystemet. På den måten kan brukerne hente oppdateringer helt til 2019, men Microsoft advarer mot trikset. Bilde: Microsoft/Tu.no
19. juni 2014 - 18:39

I april i år sluttet Microsoft å legge ut oppdateringer til Windows XP, og brukere av det aldrende operativsystemet gikk dermed en usikker tid i møte.

Oppfordringen fra Microsoft var klar: Oppgrader til en nyere Windows-versjon, for du sitter på en potensiell sikkerhetsbombe.

Les også: – Ikke ha Windows XP-maskiner tilkoblet internett

En av fire bruker XP

Hvorvidt selskapet har lykkes med budskapet kan nok diskuteres, for Windows XP er i skrivende stund fortsatt det nest mest brukte PC-operativsystemet i verden, med 25,27 prosent markedsandel på nettet, ifølge analyseselskapet Netmarketshare . Det er mer enn dobbelt så mange som bruker Windows 8 og 8.1 til sammen.

Det tok imidlertid ikke lang tid etter at Microsoft stoppet supporten før hackere hadde funnet en måte å "lure" Windows Update til å tro at operativsystemet var av typen Windows Embedded eller Windows Server 2003, som begge er bygget rundt XP-kode.

Disse utgavene vil støttes med oppdateringer og sikkerhetsfikser fram til 2019.

"Hacken" består i å importere en nøkkel i registeret i Windows XP, noe som er en relativt enkel affære. Prosessen er beskrevet av mange, blant annet av Betanews.

Og nå har noen utviklere gjort det enda enklere, ved å lage et program som kan skru av og på denne støtten. Programmet, som har fått navnet XP Update Extender, er gratis å bruke, men Microsoft advarer mot det de kaller falsk trygghet.

Les også: Tilgang til andres e-post: 1080 kroner

Kan gjøre skade

Ifølge dem er det noen sentrale forskjeller mellom XP og embedded-versjonen. Så selv om oppdateringene lar seg installere helt fint, gir de ikke nødvendigvis full beskyttelse, skriver Softpedia.

– XP-brukere kan dessuten oppleve problemer med funksjonaliteten i operativsystemet dersom de installerer disse oppdateringene, fordi de ikke har blitt testet på operativsystemet. Den beste måten XP-brukerne kan beskytte maskinene sine på, er å oppgradere til et mer moderne operativsystem, som Windows 7 eller Windows 8.1, uttalte en talsmann fra Microsoft i et brev til Larry Seltzer hos ZDnet.

Les også:

Vil du ha penger igjen på skatten?  

Norske bedrifter stenges ute fra egne datasystemer

Harddisken er fortsatt den store synderen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.