BYGG

Dette passivhuset leveres flatpakket

Sosial boligbygging: For å gjøre det lettere for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet har Nils-Henrik Henningstad designet et fleksibelt og billig byggesystem med selvbærende moduler som kan monteres av 2-3 personer på en helg.
Sosial boligbygging: For å gjøre det lettere for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet har Nils-Henrik Henningstad designet et fleksibelt og billig byggesystem med selvbærende moduler som kan monteres av 2-3 personer på en helg. Bilde: Nils-Henrik Henningstad
Fredrik Drevon
8. mars 2015 - 11:28
Vis mer

– Hvis du er handy, kan du bygge elementene selv og skru dem sammen til et hus eller en hytte, omtrent som du bygger en Billy-bokhylle. Eller du kan få en snekker til å gjøre alt. Uansett får du en ny frihet i gjennomføringen av din egen byggesak, sier arkitektstudent Nils-Henrik Henningstad til Teknisk Ukeblad.

Diplomoppgave

I sin diplomoppgave «Lightweight timber system for prefabricated housing» ved Arktitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) har Henningstad videreutviklet Oslo-modulen som sto ferdig i mars 2014.

Oslo-modulen har et energibehov på passivhusnivå, og har en bærende limtreramme omsluttet av et klimaskall uten kuldebruer. Modulen ble prosjektert av arkitekt- og ingeniørstudenter og bygget av tømrer- og snekkerelever.

Etter seks måneders forskning klarte Henningstad å erstatte Oslo-modulens limtreramme med et enkelt elementsystem basert på slank og standardisert skurlast.

– Jeg hadde en gjennomgang med byggingeniør og fant ut at bruk av elementer eliminerte behovet for limtrerammer. Nå sørger de modulære elementene både for bæring og avstivning av bygget, sier Henningstad.

Les også: Nå kan du få teste hvordan det er å bo i et nullhus

Fleksibelt system: Nils-Henrik Henningstads system kan brukes til å bygge hytte, enebolig eller rekkehus. Et godt utgangspunkt for å leve
Fleksibelt system: Nils-Henrik Henningstads system kan brukes til å bygge hytte, enebolig eller rekkehus. Et godt utgangspunkt for å leve

Stor innsparing

Henningstads ytterveggelementer består av 73 mm isolert trestenderverk med 18 mm OSB-plater på utsiden.

Disse platene fungerer både som avstivning, dampbrems og lufttett sjikt. Trykkfast isolasjon festes med lekter og lange skruer på utsiden av OSB-platene.

Henningstad forteller at siden den utvendige isolasjonen er 150 mm tykk, vil den, sammen med den 73 mm tykke isolasjonen i den indre stenderverksveggen, gi samlet isolasjonstykkelse på 223 mm, som oppfyller kravene i teknisk forskrift.

– Hvis en øker ytre isolasjonslag til 200 mm nærmer en seg passivhusstandard. Bæresystemet er det samme, isolasjonstykkelsen tilpasses etter behov, sier Henningstad.

Les også: Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Kan brukes til eneboliger

Selv om dette er tegnet som et elementhus, kan tankegangen viderebringes til en vanlig enebolig.

– I dag er det vanlig å bruke stendere med 150–200 mm tykkelse i småhus. Min løsning med 73 mm stendere gir en stor innsparing i materialer, sier Henningstad.

Henningstad har imidlertid ikke regnet ut byggets netto energibehov.

– Forutsatt en rasjonell bruk av gode vinduer og dører er energibehovet veldig lavt, siden bygget har et kuldebrofritt klimaskall. Vind er heller ikke noe problem. Bygget er stivt og boltet sammen, sier Henningstad.

Les også: Å varme opp vann med strøm: – Som å dusje i champagne

Sosial boligbygging: For å gjøre det lettere for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet har Nils-Henrik Henningstad designet et fleksibelt og billig byggesystem med selvbærende moduler som kan monteres av 2-3 personer på en helg.
Sosial boligbygging: For å gjøre det lettere for unge mennesker å komme seg inn på boligmarkedet har Nils-Henrik Henningstad designet et fleksibelt og billig byggesystem med selvbærende moduler som kan monteres av 2-3 personer på en helg.

Kan brukes off-grid

Ett element veier 90 kilo, så en hytte på 50 m² vil totalt veie seks tonn. Da er vekten mer enn halvert sammenlignet med den opprinnelige Oslo-modulen.

For unngå kostnaden med grunnmur valgte Henningstad å la bygget hvile på peler.

– Alt er laget som et puslespill, så du kan bytte ut de brikkene du vil. Hvis du ønsker å leve off-grid, kan du for eksempel installere solceller og forbrenningstoalett, sier Henningstad, og anslår at en 50 m² hytte med hans modulsystem, komplett med hvitevarer og toalett, bør ligge på 150.000–200.000 kroner.

– Det er teknisk pris, arbeidsinnsatsen kommer i tillegg. Jeg vet ikke hvor mange timer det tar å gjøre hytta nøkkelferdig, sier Henningstad.

Han har med stor interesse studert det belgiske modulbygget I-cube, men siden bygget har polyuruetanisolasjon, mener han det faller igjennom både brannteknisk og miljømessig.

– Jeg foretrekker hard steinull, sier han.

Les også: – Varmepumpe er ikke gunstig på lang sikt

Sosial boligbygging

AHO-lærerne Lars Hamran og Marius Nygaard var veiledere for Henningstads diplomoppgave.

– Målet er å lage billige boliger og se hvordan man kan gjøre byggeprosessen enklere. Det er en sosial tanke bak dette, sier Nygaard.

Henningstad ser gjerne at modulsystemet blir solgt hos Ikea eller Maxbo, men først ønsker han å bygge huset selv og bevise at det fungerer.

– Underveis har flere ingeniører vært uenige med meg, inntil de har stått på modellen og kjent at gulvet ikke gynger, sier Henningstad.

Imidlertid ser det ikke ut til at du får kjøpt Henningstad-huset hos Ikea med det første.

– Vi har i dag ingen planer om å produsere hus for egenmontering, så for øyeblikket er det ikke noe poeng for oss å gå i en dialog med Henningstad, sier Jan Christian Thommesen, kommunikasjonssjef i Ikea Norge.

Thommensen legger til at han synes det er supert at Henningstad har latt seg inspirere av Ikeas monteringsanvisninger.

Les også: Dette huset produserer nok strøm til å lade elbilen og varme svømmebassenget

Massivtre-vekst

Arild Øvergaard er daglig leder i Norsk Massivtre som produserer massivtreelementer og massivtrebygg basert på norske materialer.

– 2015 starter bedre enn 2014 både med hensyn til ordre og henvendelser.

Fra 2013 til 2014 ser det ut til å bli en økning på minst 25 prosent, sier Øvergaard til TU.

Norsk Massivtre produserer elementene sine ved Begna Bruk i Begnadalen, og har til nå oppført 25 massivtrehus og hytter, samt museum og driftsbygning. I noen prosjekter leverer bedriften elementer til kunder som monterer selv etter bruksanvisning.

– Massivtre er ikke typisk en rimeligere måte å bygge på, men kanskje mer solid og sunt for både beboere og miljøet. Motstand vil det alltid være når noe nytt truer det eksisterende, sier Øvergaard.

Les også:

Ny isolasjonsplate er 30 prosent tynnere, gir samme isolasjon

Vil bygge bolighus med «forvokste lego-klosser»

Hvordan gjøre energisluk til plusshus  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.