IT

Dette nettbrettet kan kartlegge omgivelsene dine i 3D

Men hva skal det brukes til?

Googles Project Tango-nettbrett kan registrere verden rundt seg i 3D.
Googles Project Tango-nettbrett kan registrere verden rundt seg i 3D. Bilde: Google
Marius ValleMarius ValleJournalist
14. nov. 2014 - 20:31

I februar presenterte Google Project Tango, som har som mål å utvikle et system for sanntidssporing av omgivelser i 3D.

Tanken er å gjøre det mulig for mobilenheter å få en menneskelig forståelse av rom og bevegelse.

I den forbindelse lanserte de også en prototype av en Android-telefon med den nødvendige maskinvaren. Den kan gjøre 250.000 3D-målinger hvert sekund ved hjelp av et lysfølsomt kamera, og i tillegg to kamerasensorer for dybemåling og bevegelsessporing.

Telefonen ble levert med et API (programmeringsgrensesnitt) som gjør at disse omgivelsesdataene kan leveres til Android-apper.

Les også: 10 teknologier som aldri tok av

Få enheter tilgjengelig

Project Tango-telefonen var imidlertid bare tilgjengelig i 200 eksemplarer, og disse skulle deles ut til utviklere. For å få tilgang til maskinvaren måtte du altså gi Google en overbevisende grunn for at akkurat du skulle motta den.

Under utviklerkonferansen Google I/O i sommer lanserte Google et eget nettbrett bygget på samme lest. Dette skal gjøres tilgjengelig gjennom Googles salgskanaler, slik at alle som har en idé til programvare som benytter 3D-mulighetene skal kunne kjøpe den.

Brettet skal gjøres tilgjengelig i løpet av året.

Project Tango Tablet Development Kit, som den heter, er et sju tommers nettbrett med den kraftige Nvidia Tegra K1-systembrikken, 4 GB arbeidsminne og 128 GB lagringsminne.

Les også: Endelig en fin smartklokke

Nærmer seg salg

Det har nå dukket opp i enhetsdelen i Google Play, men er inntil videre ikke mulig å bestille. At det gjøres tilgjengelig her tyder dog på at det ikke er lenge til det kan kjøpes. Det skal koste 1024 dollar (ca 7000 kroner).

Google oppgir at nettbrettet selges «as is», helt uten noen form for garanti. Kjøper du dette nettbrettet tilbys ingen mulighet for retur. De understeker også at du selv vil måtte påta deg kostnader knyttet til eventuelle reparasjoner.

Project Tango-brettet kjører Android 4.4.2.
Project Tango-brettet kjører Android 4.4.2. Google
Det er dermed utelukket at det Project Tango-brettet vil være mulig å skaffe som et forbrukerkjøp i Norge. Google skriver selv på sine nettsider at utviklerpakken vil gjøres tilgjengelig i et begrenset antall, og ikke er ment for forbrukere.

Nøyaktig hva slags programvare utviklere vil pønske ut er fortsatt litt i det blå. Google foreslår at teknologien kan brukes til innendørs navigasjon, navigasjon for synshemmede, spill, eller å «prøve» møbler i din egen stue før du kjøper dem. Mulighetene er mange.

Les også:

Enkle inngrep gir mobilkameraet Kinect-funksjon

Roboter får 3D-syn med spillteknologi

I 2015 kan nettbrett fungere som 3D-skannere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.