INDUSTRI

Dette kan bli Norges nye militærdroner

Forsvaret jakter på flere ubemannede fly.

Forsvaret har siden 2014 testet droner av typen RQ-20A Puma.
Forsvaret har siden 2014 testet droner av typen RQ-20A Puma. Bilde: Aerovironment
26. des. 2015 - 16:00

Det norske forsvaret har i dag to typer droner i bruk:

Nanodronen PD-100 Black Hornet og minidronen RQ-11B Raven.

Mens PD-100 er i ferd med å leveres og tas i bruk i løpet av vinteren, har Raven vært i bruk siden 2011 som Forsvarets første operative drone.

Nå er den i ferd med å utfases og vil trolig få en erstatter i løpet av det kommende året.

Flere i testing

Teknisk Ukeblad har besøkt det som gjerne kalles «droneskvadronen» på Rygge. Det er ikke en skvadron i rette forstand, men her på Luftforsvarets flytaktiske skole (LFTS) er det opplæring også for dem som skal operere ubemannede fly.

LFTS har i samarbeid med blant andre Hærens våpenskole en stund hatt et par aktuelle kandidater til testing: RQ-12A Wasp og RQ-20A Puma.

Begge disse dronene produseres av amerikanske Aerovironment som også lager Raven.

Etter det Teknisk Ukeblad forstår, er planen å fase Raven ut i løpet av et år og muligens erstatte den med dronetyper som er henholdsvis noe mindre og noe større enn Raven.

Kampvognprosjektet

Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) vil ikke gå i detalj om hvor langt de er kommet i løypa:

– I forbindelse med UAV i tilknytning til kampvognprosjektet har Flo nå startet en prosess mot amerikanske myndigheter for å anskaffe ubemannede fly. Tidspunkt for kontrakt vil komme som en naturlig del av den prosess som nå er igangsatt, skriver kommunikasjonsrådgiver Simen Rudi i Flo i en epost.

Kamvognprosjektet er som kjent modernisering og nyanskaffelse av 144 CV90 stormpanservogner.

Anders Lie, sjef for UAS-seksjonen i Luftoperativt inspektorat, med en RQ-20A Puma i dronehangaren på Rygge. Foto: Eirik Helland Urke
Dette er RQ-12A Wasp
Dette er RQ-12A Wasp Aerovironment
Prosjektet inkluderer «eleverte sensorer». Ifølge tidsplanen skal vogner leveres ut 2018 og alle sensorer i prosjektet, inkludert droner, skal leveres i løpet av 2019.

Styrer dem selv

Pål Forus i Forsvarets logistikkorganisasjon (Flo) forteller om da Raven ble anskaffet for over fem over siden.

Det var på bakgrunn av testing tidligere på 2000-tallet med den tyske dronen EMT Aladin. Konklusjonen var at denne typen systemer gir betydelig økt operasjonssikkerhet for egne styrker.

Prosjektet ble gitt prioritet og mini-uas-en Raven ble tatt i bruk av norske styrker som på denne tida befant seg i Afghanistan.

RQ-20A Puma regnes som en av de største dronene som kan sendes ut for hånd.
RQ-20A Puma regnes som en av de største dronene som kan sendes ut for hånd. Sgt Jennifer Cohen
– Fordel med små systemer som Raven er at soldatene råder over ressursene selv. Laglederen styrer bruken av dem. På større taktiske og ikke minst strategiske droner, må man stille seg i kø for å få tilgang. PD-100 går ytterligere et steg ned på stigen. Nå får enkeltsoldaten denne kapasiteten, forklarer Forus.

Forbedringer

Da Raven ble kjøpt inn, hadde den samme dronen blitt levert i rundt tre tusen eksemplarer til den amerikanske hæren. Det var med andre ord velprøvd teknologi. Men nå begynner den å bli avleggs.

Trening med RQ-11B Raven på Rena.
Trening med RQ-11B Raven på Rena. Anette Ask / Forsvaret
Der norske Raven har faste sensorer, har de nye dronene styrte EO/IR-sensorer i gimbaloppheng, forbedret effektivitet og batterier som gir bedre utholdenhet.

Disse kan låse sensorene på et bakkemål og sirkler deretter automatisk over målet.

På Rygge får vi se Puma som med sitt vingespenn på nesten tre meter er blant de største dronene som kan sendes ut for hånd. Den veier 6 kg og er i nyeste versjon i stand til å operere i 3,5 timer opp til 15 kilometer fra bakkestasjonen.

Wasp er langt mindre med en vekt på 1,3 kg og 50 minutters flytid. Begge disse benytter samme bakkestasjoner som dagens Raven.

Både Puma og Wasp er allværsvarianter som også kan lande på vann.

De største dronene

I tillegg til mini-droner og nano-dronen PD-100 fra norske Prox Dynamics, skal Forsvaret på noe lengre sikt også ta i bruk større droner.

Forsvarssjefens fagmilitære råd legger opp til at P-3C Orion om seks års tid skal erstattes av fire mindre bemannede overvåkingsfly i tillegg til ubemannede overvåkingsfly i kategorien «Medium Altitude Long Endurance» (MALE).

I denne klassen befinner MQ-9 Reaper/Predator B seg.

Nederland, som har veldig mye av det samme forsvarsmateriellet som Norge og som dessuten ga Norge sine vurderinger og testdata i forbindelse med Raven-innføringen, er i ferd med å innføre fire ubemannede Reaper-systemer.

Northrop Grumman forsøker å selge inn sin Triton, sjøversjonen av Global Hawk.

Når det gjelder Global Hawk vil Norge uansett ha en andel i dette systemet for bakkeovervåking gjennom Nato AGS.

Da vil Norge ha tilgang til droner i hver sin ende av skalaen: Global Hawk har mer enn 800 000 ganger høyere maksimal avgangsvekt enn Black Hornet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.