BYGG

Dette huset kostet 200.000 kroner å bygge

Se hvordan det ser ut inne.

16. mai 2014 - 19:49

Ekteparet Andrew og Gabriella Morrison har bygget seg et hjem som kan fraktes via tilhenger på bil. Alt til den nette sum av 33.000 amerikanske dollar.

Nå selger de byggeplanene videre til alle som kunne tenke seg et slikt hus selv. hOMe er et av flere bidrag fra trenden om å bygge små rimelige hus utenfor strømnettet, såkalt "off the grid".

Huset er utstyrt med hjul og er derfor å regne som et bevegelig hjem som kan tenkes å parkeres i en campingplass eller brukes til fricamping, om ikke byggeren disponerer en egen tomt.

Les også: Så mye har Oslo forandret seg på bare seks år

Mye på lite plass

Men huset kan neppe slepes særlig langt avgårde med en gjennomsnittlig personbil. På nettsidene til hOMe, anbefales det å benytte seg av et motorfartøy som kan trekke minst 7700 kg.

Huset skal ha 20,5 kvadratmeters gulvplass og er 8,5 meter langt  og 2,6 meter bredt. Men det mangler ikke på fasciliteter.

Inne i huset kan beboerne boltre seg over fullt utstyrt kjøkken, et kontorområde, to alkover, trapp opp til den ene alkoven, mye smart lagringsplass, et bad og kompost-toalett. Vinduene skal også sørge for at rikelig med lys kommer inn.

Trappene har dobbeltfunksjon som skap, det er høyt under taket og lite av plassen er overflødig.

Huset skal ha tatt fire måneder å bygge, ifølge Gizmag.

Les også: Frykter at byggeboomen i Bjørvika gjør at fundamentene på gamle bygårder råtner

Sløsementalitet

Andrew Morrison er husbygger med en utdanning innen konstruksjonsteknikk.

– Etter at jeg tok imot graden, var jeg sjokkert av sløsementaliteten i (den amerikanske journ. anm) byggebransjen, sier Morrison.

Etter å ha bestemt seg for å gå mot denne strømmen, begynte Morrison å spesialisere seg på å utviklike bruk av høyballer som husisolasjon.

Nå har han videreutviklet konseptet til små flyttbare hus der han selger plantegninger og instruksjoner så hvermannsen kan bygge sitt eget.

Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale

Oppvarming for vinternetter

Oppvarmingen skjer via en propanvarmer av typen Hampton 27. Ifølge familien Morrison skal propanvarmeren ha holdt dem gode og varme i temperaturer nede i minus 23 grader celcius, noe som tilsier en viss egnethet også for et nordisk klima.

Vi spurte ekteparet hvorvidt hOMe ville vært egnet for norske forhold.

– hOMe kan lett bli modifisert for å tåle norske vintre. Det ville kreve økning på tykkelsen av tømmeret fra 2x4 til 2x6 og kanskje også øke dimensjonene på taket. Med mer mer isolasjon, vil huset passe fint, sier Gabriella Morrison til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Billige kubehus skal løse boligmangelen i London

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

Her bygger de boliger med en 3D-printer

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.