KARRIERE

Dette er Yrkeslandslaget

Stein Jarle Olsen
22. mars 2009 - 09:18

– Jeg er fornøyd hvis jeg slår den svenske deltageren, humrer Alexander Mukhin fra Aker Offshore Partner, Norges representant i sveising i yrkes-VM senere i år.

Han ble den beste norske kandidaten i nordisk mesterskap tidligere, og kan dermed med rette kalle seg Norges beste sveiser. I alle fall i klassen under 22 år.

– Svensken vant det nordiske mesterskapet. De har tradisjon for å være gode, sier Mukhin, som møtte de andre uttatte til yrkeslandslaget for første gang i Næringslivets hus fredag.

Vil slå veilederen

Han får støtte fra kandidatene i laggrenen mekatronikk\automasjon, Ole Andre Kristiansen fra Artech og Glenn Augerud fra K-Tech, et samarbeid mellom FMC, Kongsberg Defense & Aerospace og Volvo Aero.

– Vi satser på topp 5 i Calgary. Vi håper å komme over 500-poengsgrensen og dermed kvalifisere til den såkalte Medal of Excellence. Men det er veldig tett i teten og mange gode konkurrenter. Særlig Sverige, Brasil, Tyskland og de asiatiske landene, sier de.

Men én ting er sikkert; aller helst vil de slå veileder Hans Rindes åttendeplass fra mesterskapet i 2003.

Det har han lite imot.

– Dette er jo en utrolig fordel å ha på CV-en når man skal ut og søke jobb. Automasjon er jo et område hvor vi i Norge har et høyt faglig nivå og kreative og viktige fagarbeidere, sier Rinde.

Tok medaljer

I 2007, sist det ble arrangert WorldSkills, stakk Norge av med to medaljer; Oscar Mikael Nilsson tok gull i blomsterdekoratør-grenen og Pål Nergaard bronse i telekommunikasjon.

Leder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway sier at man i år har størst forhåpninger til elektrikeren og blomsterdekoratøren.

– Men også i mekatronikk har vi levert jevnt godt de siste årene, selv om vi ikke har tatt noen medalje.

Lange forteller at de har mål om å ta tre medaljer og ha halvparten av de norske deltagerne over 500-poengsgrensa. I EM i fjor ble Norge fjerde beste nasjon totalt.

– Norge gjør det ofte dårlig i ulike skoleundersøkelser. Tar vi igjen i yrkesfagene?

– Vi ligger ganske bra an i yrkesfagene, ja. Bransjene tar stort ansvar og næringslivet stiller opp og bidrar. I tillegg vet ungdom som velger yrkesfag hva de vil bli, og kan derfor fokusere helt og holdent på det, sier Lange.

Vil ha konkurranse

Hun tror sterkt på mer konkurranse i skolen, og mener det ikke bør være annerledes enn resten av livet.

– Vi hadde en pilotskole på Strømmen VGS, og så at konkurranser mellom skolene i området sterkt reduserte frafallet og ga både entusiasme og motivasjon. Medelevene vil jo gjerne heie frem han eller hun som skal til NM, sier Lange.

WorldSkills Competition avholdes 1. – 7. september i Calgary, Canada. Norge stiller med 20 deltagere i 17 ulike yrkesgrener.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.