OLJE OG GASS

Dette er verdens 11 største oljeselskaper

Saudi Aramcos Shaybah-produksjonsanlegg for olje.
Saudi Aramcos Shaybah-produksjonsanlegg for olje. Bilde: Saudi Aramco
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
23. mars 2014 - 09:36

Men en produksjon på 12,7 millioner fat oljeekvivalenter om dagen, en verdi på ti billioner dollar (engelske trillions) og med en daglig generering av verdier på én milliard dollar, troner Saudi Aramco på toppen av listen over verdens største oljeselskaper.

Verdens største

Det er en rapport laget av Oil & Gas IQ (OGIQ) som kom ut i årsskiftet som har listet opp informasjon rundt de største spillerne i verdens olje- og gassmarked.

– Saudi Aramco har et imponerende antall «firsts». De har verdens største råoljereserver, den største daglige produksjonen av olje, verdens største hydrokarbon-nettverk og eierskapet til Ghawar, verdens største oljefelt, skriver Oil & Gas IQ.

– I tillegg til raffinerier innenlands, har Aramco også interesser i internasjonale raffinerier i Korea, USA, Japan og Kina, heter det videre.

Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Sportselskende russere

På andreplass på listen over de største petroleumsselskapene finner vi russiske Gazprom. De har blant annet 393.000 ansatte, omsatte for 158,1 milliarder dollar i 2011, og er verdens største produsent av naturgass. Total produksjon er 8,1 millioner fat oljeekvivalenter om dagen.

– Gazprom er ett av de viktigste selskapene for russisk økonomi, og i 2008 stod selskapet for 10 prosent av Russlands BNP, heter det i pamfletten fra OGIQ.

De trekker også frem at Gazprom er et sportselskende selskap.

– Selskapet er eier av fotballklubben Zenit St. Petersburg, og sponser Schalke 04, Red Star Belgrade, Russlands sykkelteam Team Katusha, UEFA Champions League, og UEFA Super Cup.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Verdens nest største petroleumsselskap, Gazprom, produserer 8,1 millioner fat oljeekvivalenter om dagen. Gazprom er verdens største produsent av naturgass.
Verdens nest største petroleumsselskap, Gazprom, produserer 8,1 millioner fat oljeekvivalenter om dagen. Gazprom er verdens største produsent av naturgass.

Kjøpt olje med gull?

På tredjeplass finner vi det iranske statsoljeselskapet, National Iranian Oil Co (NIOC).

– Det er bemerkelsesverdig at NIOC fortsatt er en «major» på produksjon, på tross av de internasjonale sanksjonene for å hindre Irans atomprogram. Man har trodd at flere har kjøpt olje av Iran med gull for å komme forbi sanksjonene, skriver OGIQ.

NIOC ble grunnlagt i 1948, har hovedkontor i Teheran, er statseid og genererte i 2010 85 milliarder dollar i omsetning, og har en produksjon på 6,1 millioner fat om dagen.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Verdens største ikke-statlige oljeselskap

På fjerdeplass har det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil blitt plassert, med en daglig produksjon på om lag 5,3 millioner fat om dagen. Selskapet har en omsetning på over 453 milliarder dollar i 2012, og ansetter 76.900 personer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Exxon er det største ikke-statlige oljeselskapet i verden, og produserer omtrent tre prosent av verdens olje, og omkring to prosent av verdens energi, skriver OGIQ.

– Selv om de er på fjerdeplass hva gjelder oljeproduksjon, er de verdens største selskap på omsetning, heter det videre.

– Skulle ha fusjonert

På femteplassen har det kommet inn nok et russisk statseid selskap. Rosneft produserer om lag 4,6 millioner fat oljeekvivalenter om dagen, og omsetter for 102 milliarder dollar.

– I 2005 skulle Rosneft og Gazprom egentlig fusjonere, men planene ble skrotet, skriver OGIQ.

Rosneft har 106.000 ansatte, og ledes av Igor Sechin.

Les også:  Han hadde 2,7 millioner i ukelønn i fjor

Statoil med to millioner fat

På de neste seks plasseringene finner vi følgende andre selskaper:

  • Royal Dutch Shell (4 millioner fat om dagen)
  • PetroChina (3,9 millioner fat om dagen)
  • Pemex (3,6 millioner fat om dagen)
  • Chevron (3,5 millioner fat om dagen)
  • Kuwait Petroleum Corp (3,4 millioner fat om dagen)
  • BP (3,1 millioner fat om dagen)

Det er ikke nevnt noe om andre selskaper i rapporten, men norske Statoil ligger til sammenligning på en produksjon på om lag 2 millioner fat om dagen.

Les også:

Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen

Ser på mulighetene for å frakte oljearbeidere til Nordsjøen på skip  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.