MOBIL

Dette er Nokias nye flaggskip

Lumia 930 spiller inn surroundlyd når du filmer.

Lumia 930 er Nokias nyeste flaggskip, og kommer med Windows Phone 8.1.
Lumia 930 er Nokias nyeste flaggskip, og kommer med Windows Phone 8.1. Bilde: Nokia
Marius ValleMarius ValleJournalist
2. apr. 2014 - 23:38
Vis mer

Microsoft lanserte Windows Phone 8.1 i kveld, og Nokia benyttet anledningen til å slippe nye telefoner med den nye utgaven.

Du trenger imidlertid ikke å kjøpe ny telefon for å få den nye versjonen. Alle Lumia-modeller med Windows Phone 8 skal oppdaters i løpet av sommeren.

Med Windows Phone 8.1 får telefonene endelig et skikkelig varselsenter og enklere tilgang til innstillinger du bruker ofte. Den nye versjonen kommer også med en stemmeassistent i Siri-stil, men den har en del flere triks i ermet enn Apples løsning.

LES MER: Dette er nytt i Windows Phone 8.1

Ny Lumia-trio

Tre nye Lumia-modeller ble vist frem, og av disse er det Lumia 930 som er den mest interessante. Dette er et skikkelig flaggskip, og oppfølgeren til Lumia 920.

LES OGSÅ: Test: Nokia Lumia 920

Fem tommer og fire kjerner

Den har en fem tommers OLED-skjerm med full HD-oppløsning, innebygget trådløs lading og sprek maskinvare. Systembrikken er en Qualcomm Snapdragon 800, som har en firekjernet Krait-prosessor på 2,2 GHz. Arbeidsminnet er 2 GB.

Nokia er dog ikke helt sikre på om minnekort er en god idé eller ei. Mens Lumia 1520 har støtte for dette, har ikke Lumia 930 minnekortspor. Du er dermed begrenset til 32 GB lagringsminne. Det er for all del ikke lite i utgangspunktet, men Nokias kamera er i aller høyeste grad i stand til å herje med minnet.

Lumia 930 har ramme i metall, Gorilla Glass foran skjermen, og bakdeksel i plast.
Lumia 930 har ramme i metall, Gorilla Glass foran skjermen, og bakdeksel i plast.

20 megapiksler

De har nemlig utstyrt nykommeren med et 20 megapikslers Pureview-kamera, slik Lumia 1520 har. Nokias telefoner kan lagre bilder i denne oppløsningen, og de kan dessuten også lagres ukomprimert i DNG-format.  Tar du mye bilder kan det altså være lurt å hive bildene over på PC-en med jevne mellomrom.

At de har gått for dette kameraet er for øvrig utelukkende gode nyheter. Da vi testet Lumia 1520 var vi svært fornøyde med den tekniske kvaliteten på bildene. Nesten på høyde med TEST: Nokia Lumia 1020 .

LES MER: Gigantisk Nokia med kjempekamera

Surroundlyd i videoopptak

Telefonen har også fire mikrofoner som kan ta opp surroundlyd, eller kringlyd som det heter på norsk. Det er ganske så unikt for en mobiltelefon. Den benytter Dolby 5.1-format for dette. Opptakene gjøres for øvrig i 1920 x 1080 pikslers oppløsning.

Spesifikasjonslisten forteller ellers at Lumia 930 har alt en moderne smarttelefon skal ha, som støtte for 4G med inntil 150 Mbps, 3G med inntil 42 Mbps, GPS og GLONASS, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 og NFC. Såpass forventer vi.

Batteriet har en kapasitet på 2420 mAh, som ifølge Nokia skal holde til inntil 15,5 timer tale eller 18 dagers hviletid. Det hele er pakket inn i et deksel som måler 12,7 x 7,1 x 0,98 cm og veier 167 gram. Rammen på telefonen er i metall, bakdekselet er i plast, og skjermen er dekket med Gorilla Glass.

LES OGSÅ: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Lumia 930 har alle Nokias apper, inkludert strømmetjenesten Mix Radio.
Lumia 930 har alle Nokias apper, inkludert strømmetjenesten Mix Radio.

Full Nokia-pakke

Siden dette er en Lumia-telefon er alle Nokias apper og tjenester tilgjengelig. Det inkluderer en rekke kameraapper, gratis navigasjon med nedlastbare kart og en gratis musikkstrømmetjeneste. Microsofts Office-pakke er selvsagt også inkludert, som på alle Windows-mobiler.

Lumia 930 skal komme i salg i juni, men vi har ikke fått bekreftet noen dato for salgsstart i Norge. Prisen er oppgitt til 600 dollar, som medregnet norsk merverdiavgift tyder på en pris på et sted mellom 4500 og 5000 kroner.

To billigere modeller

Nokia viste også frem Lumia 630 og 635. Disse modellene er tre sider av samme sak. Lumia 630 kommer i en variant med støtte for to SIM-kort, mens Lumia 635 har støtte for 4G. Utover dette er de like i spesifikasjoner og utseende, og de er rettet mot low end-markedet.

LES OGSÅ: Android på Nokias vis

Lumia 630 og 635 er billige telefoner med de viktigste funksjonene på plass.
Lumia 630 og 635 er billige telefoner med de viktigste funksjonene på plass. Nokia
Dette er telefoner med 4,5 tommers skjerm med 854 x 480 pikslers oppløsning. Altså ikke all verdens skarphet her. Man får neppe bakoversveis av maskinvaren ellers heller, da telefonene har Snapdragon 400-systembrikke med firekjernet 1,2 GHz prosessor. Arbeidsminnet er 512 MB, og lagringsminnet 8 GB. Her har Nokia imidlertid funnet plass til minnekort.

Telefonene kommer ellers med et 5 megapikslers kamera som kan ta video i 720p-oppløsning. Ikke Pureview-kamera her, altså.

Nokia oppgir at Lumia 630 skal koste 159 dollar for versjonen med ett SIM-spor og 169 dollar for versjonen med to. Lumia 635 skal koste 189 dollar. Inkludert norsk moms ser det ut til at prisene blir henholdsvis 1200, 1260 og 1400 kroner.

Om du vil smake på Windows Phone 8.1 så fort som mulig er det Lumia 630 med ett SIM-kort som gjelder. Denne kommer i salg i mai. De to andre kommer i løpet av sommeren.

LES OGSÅ:

Microsoft lanserer Windows Phone 8.1

HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid

Nå kan du filme i høyere oppløsning på iPhone

Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?

Google lanserer operativsystem for klokker  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.