IT

Dette er mobilnettet

...visualisert med hjelp av professorer.

For å illustrere kommunikasjonen mellom basestasjoner og mobiltelefoner på gitte frekvenser, har Lamm brukt farger. Bildet viser  Manhattan.
For å illustrere kommunikasjonen mellom basestasjoner og mobiltelefoner på gitte frekvenser, har Lamm brukt farger. Bildet viser Manhattan.Bilde: Nickolay Lamm
14. des. 2013 - 08:52

Det omgir oss hvor enn vi går, og vi bruker det mange ganger hver dag. Men hvordan mobilnettet faktisk er utformet, er det få som tenker over i det daglige.

Sammen med professorer ved blant annet universitetene i Illionois og Wahington, har kunstneren Nickolay Lamm laget spektakulære visualiseringer av mobilnettet.

Les også: Så enkelt lager du din egen mobil

Sekskanter

Lamm viser hvordan nettet av basestasjoner utgjør en bikake-struktur, her representert av blå sekskanter. I bildene over er Manhattan, Chicago og Capitol Hill i Washington D.C. brukt som eksempler.

I bildet av Chicago kan man se at sekskantene blir mindre jo mer sentralt man kommer, for å kunne ta seg av flere mobilltelefoner.

De fargerike lyskjeglene representerer stråling fra en basestasjonene, og viser hvordan mobilbrukere kobler seg på mobilnettet.

For å illustrere kommunikasjonen mellom basestasjoner og mobiltelefoner har Lamm brukt farger.

Hver gang man kommuniserer med mobiltelefonen får man tildelt en bestemt frekvens. Lamm har brukt kombinasjonen av frekvenser som brukes av flere mobiltelefoner i en gitt sektor, som grunnlag for en fargekode. Derav lyskjegelene i ulike farger.

Les også: Norsk selskap leverer teknologi til fire av de seks største mobilkameraprodusentene

Lysshow

Dette tallgrunnlaget er ikke statisk, men skifter konstant ettersom folk bruker mobilene sine. Hvis dette var en video ville det altså bli litt av et lysshow.

En komplett fremstilling av mobilnettet er det ikke snakk om, men Lamm forteller til Teknisk Ukeblad at han har vært i tett dialog med den akademiske ekspertisen, for å være sikker på at fremstillingen er nøyaktig.

Det er ikke første gangen Lamm visualiserer signalene vi omgir oss med. Her har Lamm visualisert wifi-signalene som omgir oss.

har Lamm visualisert wifi-signalene som omgir oss.Mobilkommunikasjon i downtown Chicago. De store lyskjeglene på odden viser kommunikasjon som går over Lake Michigan. Nickolay Lamm

Les også:

Her er operativsystemene som skal utfordre Android

80 prosent av norsk nett-trafikk går gjennom svenske kabler  

Slik skal et vingeklippet Tele2 takle fremtiden  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.