T2

Dette er mobilenes svar på Fairtrade-kaffe

Et etisk mobilvalg til en rimelig penge.

Bilde: Fairphone
17. sep. 2014 - 20:44
Vis mer

Apple og Samsung er noen av verdens største mobilprodusenter. De er også beryktet i media for måten de har behandlet sine egne arbeidere. For den som prioriterer etiske kjøp, finnes det ikke mange alternativer i mobilmarkedet.

Det nederlandske selskapet Fairphone selger smarttelefoner med sosial samvittighet, og nøkterne maskinspesifikasjoner.

De har også tatt noen designvalg som kan gjøre dem interessante, selv for dem som ikke setter miljø og arbeidsforhold som kjøpskriterium.

Les også: Slik gjør du Android-mobilen din raskere

Grums blant gigantene

Ifølge Wikipedia, har Samsung til sammen produsert 800 millioner mobiltelefoner. Techrepublic meldte i mars at Apple allerede har solgt sin iPhone nummer 500 millioner. Disse to selskapene alene utgjør med andre ord et betydelig avtrykk på miljøet, bare i lys av sine telefonenheter som alle inneholder miljøgifter.

Når det kommer til arbeiderrettigheter er det heller ikke rosenrødt.

I 2013 omtalte vi organisasjonen China Labor Watch som avdekket 86 brudd i arbeiderrettighetene ved fabrikkene, deriblant at fabrikkarbeiderne hadde arbeidsuker på mellom 66 og 69 timer i snitt.

En rapport fra juli i år melder om at en Samsung-fabrikk bruker barnearbeidere på toppen av utstrakte mengder overtid, mangel på verneutstyr og ingen forsikring. For å nevne noe. Dette på tross av at de hadde forsikret om at de hadde innført grundige kontroller i lys av forrige avsløring.

Flere av disse forholdene er ifølge produsente selv ordnet opp, men dette er også bare én del av produksjonsprosessen.

Les også: - Apple-fabrikker utnytter arbeidere

Etisk maskinvare

– Hver smarttelefon består av rundt 40 ulike mineraler, skriver selskapet på egne nettsider.

Materialene i Fairphone skal i størst mulig grad bestå av konfliktfrie materialer og en del av pengene går til formål som skal bedre gruve- og fabrikkarbeidernes rettigheter. I første omgang har de satt i gang oppfølgningstiltak for tinn- og tantal-gruvedrift.

De har også oppført alle komponentene i produksjonskjeden offentlig så kundene kan få innsyn i hvor komponentene kommer fra.

Spesifikasjonsmessig er Fairphone en klump utstyrt med en firekjerne 1,2 GHz prosessor fra Mediatek.

Minnet er på 1 gigabyte og den interne lagringsplassen rommer på 16 GB. I tillegg er det muligheter for  å utvide med microSD-kort på opptil 64 gigabytes.

Dual-sim gir muligheten for å ha to sim-kort om bord på telefonen, for den som eksempelvis vil ha jobb og privat i en og samme enhet.

Det kan være verdt å nevne at mobilen av miljøhensyn ikke inkluderer en lader, men det er en standard microUSB-lader som en skulle tro flere har begynt å akkumulere flere av i huset allerede.

Batteriet er utskiftbart. Det som følger med har en kapasitet på 2000 mAh.

Les også: Slik får du nett på hytta med uteantenne

Bilde

Skjermen er et 4,3 tommers qHD-display med en oppløsning på 960x540. Bokstaven q står for quarter og indikerer at skjermen har en oppløsning på en fjerdedel av full HD.

qHD må ikke forveksles med QHD, som står for Quad HD og er 4 ganger større.

qHD leverer lavere oppløsning enn hos den gjengse toppmodell på markedet, så da gjenstår spørsmålet for en mulig kjøper om hvor stort behov det er for full HD i en 4,3 tommers mobilskjerm. Lavere skjermoppløsning kan bety noe bedre batteritid.

En fyrhus av kameramobil er rettferdighetstelefonen antakeligvis ikke, men den pakker 8 megepiksler på kameraet på baksiden og 1,3 på frontkameraet.

Les også: Nytt verktøy beregner bærekraftighet for teknologi

Det blir produsert mange mobiltelefoner i verden. Og det blir også kastet en del. Bildet er fra en urban gruve i det nord-europeiske lavlandet i 2011.
Det blir produsert mange mobiltelefoner i verden. Og det blir også kastet en del. Bildet er fra en urban gruve i det nord-europeiske lavlandet i 2011.

Ingen bloatware

Fairphone har ikke markedes heftigste spesifikasjoner. Og den kommer heller ikke med den nye versjonen av Android. Versjon 4.2 (Jelly Bean) er preinstallert. Likevel har selskapet gjort noen programvarevalg som kan glede Android-brukere som foretrekker valgfrihet framfor tvang.

For det første, trenger ikke telefonen å rootes.

Fairphone kommer med nemlig med muligheten for å utnytte superbruker-tilgang som standard.

Dette behøver ikke bety så mye for den som bare ønsker en telefon, men er hendig for den som vil ha full kontroll over programvaren på sin egen telefon.

For det andre, er Fairphones mangel på bloatware (overflødig påtvunget programvare) et salgsargument som kan appellere til de mange som ikke er begeistret for preinstallert programvare som ikke kan slettes og bare tar opp plass.

De aller fleste mobilprodusenter har en rekke programmer som brukeren ikke får anledning til å slette.

Fairphone tvinger ikke engang på deg Google-appene. Du har faktisk muligheten til å slette hele Google Play-appen, skulle du ønske det.

En kan fint velge andre programvarekataloger enn standarden. Et eksempel er F-droid, som bare tilbyr apps med åpen kildekode.

Les også: Så dumt at det er bra

Sinnsro

For den som føler internettet blir for påtrengende der det ligger i lomma og frister til enhver tid, har Fairphone også utviklet en widget som heter Peace of Mind.

Den lar deg sette på en tidsstyrings som skrur av internett-tilkoblingen for et ønsket tidsrom, så du kan ta en hvil fra den evige turen langs informasjonsmotorveien. Denne appen er også gratis tilgjengelig for andre Android-enheter via Google Play. Den krever superbrukertilgang for Android 4.2 og nyere, så hvis du ikke har rootet telefon, er det en sjanse for at det innge fungerer.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobilbatteriet

Eget grensesnitt

På det visuelle grensesnittet, har derimot etikktelefonen gjort noen valg som skiller seg fra Samsung Touchwiz, HTC Sense og for den saks skyld et rent Android-grensesnitt. For den som vil teste det førstehånds, er det faktisk mulig å også laste ned Fairphone launcher gratis fra Google Play.

Her er en demonstrasjon av grensesnittet:

Les også: Her får du ubegrenset skylagring

Bør du kjøpe?

Prisen er ikke den verste. En pris på 272,56 euro, inkludert porto, fører til en totalpris på cirka 2760 norske kroner inkludert MVA. De har til og med utbedret et dokument for å begrunne i detalj hvorfor telefonen koster nettopp det det den gjør. Telefonen kan bestilles på produsentens egen nettside.

Frister telefonen på grunn av etikken, kan det likevel være verdt å ta selskapet budskap innover seg: Ikke kjøp Fairphone hvis du allerede har en telefon som virker eller en som kan fikses.

De innrømmer for Digital Trends at mobilen per dags dato ikke er hundre prosent rettferdig fra ende til annen, men at de planlegger å utvide støttevirksomheten for gruvearbeidere på lenger sikt.

Les også:

Slik får du ett passord på alle tjenester

Kanskje det stiligste mobildekselet vi har sett

«Kinas Steve Jobs» topper verdens største mobilmarked  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.