KLIMA

- Dette er ikke klimaendringer

NYE TIDER: Fra i år får nettkunder kompensasjon om strømmen er borte mer enn 12 timer. Men nettselskapene forholder seg ulikt til ekstremværtrusselen. Bildet er tatt etter en isstorm i Oklahoma.
NYE TIDER: Fra i år får nettkunder kompensasjon om strømmen er borte mer enn 12 timer. Men nettselskapene forholder seg ulikt til ekstremværtrusselen. Bildet er tatt etter en isstorm i Oklahoma.
Mona StrandeMona StrandeJournalist
25. jan. 2007 - 08:00

- Det vi er vitne til er variasjoner innen normalklimaet. Alle særegenheter kan ikke tilegnes klimaendringer, sier førstekonsulent Stein Kristiansen, klimadivisjonen, Meteorologisk institutt ( MET).

- Sånt skjer

Han hevder at en del av ekstremværet vi har opplevd den siste tiden ikke er unormalt.

- Plussgrader i januar har vi hatt på østlandet flere ganger. Til og med på 30-tallet var det flere år med milde vintre. Det er heller ikke unormalt at det snør i California. Det skjer med jevne mellomrom, sier Kristiansen, og legger til at det skal forekomme ekstremer innen en normalperiode.

I 1932 var middeltemperaturen i Oslo for hele januar +1,7 oC, og i 1989 var den +2,3 oC. I januar i fjor var snittet +1,7 oC, og i år lå middeltemperaturen an til å bli +2,5 oC - men så kom kuldegradene.

Menneskeskapt?

Terje Berntsen er forsker ved CICERO, Senter for klimaforskning. Han sier at temperaturen stiger på verdensbasis. Sånn sett er det ingen tvil om at vi opplever klimaendringer.

- Men det er usikkert om det er menneskeskapt. På 70-tallet hadde vi også flere vintre med svært dårlig skiføre, og det samme skjedde på 30-tallet. Da var utslippene fra menneskeskapt aktivitet mye mindre enn i dag, sier Berntsen.

Trenger rekorder

Begge de to meteorologene understreker at det først er når slike hendelser blir varige at det er snakk om klimaendringer.

- Vi kommer ikke bort ifra at temperaturen er stigende her hos oss. Det har helt klart vært varmere siden slutten av 80-tallet, men det betyr ikke at det er slutt på kalde og snøfulle vintre, sier Stein Kristiansen.

Terje Berntsen er enig.

- Globalklimaet stiger, men for å se om det er endringer i forhold til normalen må vi ta for oss store områder - og se om for eksempel varmerekordene kommer hypppigere enn tidligere, sier han.

- Ser endringer

Enkelte fakta er det likevel ikke umulig å komme vekk ifra: Sirkulasjonsmønsteret er annerledes enn det har vært tidligere, og El Niñoer påvirker stillehavsområdene og sender kulde til andre steder enn der hvor det normalt er kaldt. I tillegg er det bevist at vi påvirker både drivhuseffekten og klimaet.

- På grunn av dette så har det skjedd endringer, selv om det nødvendigvis ikke er klimaendringer foreløpig. Alt tyder imidlertid på at neste normalperiode både blir varmere og mer nedbørrik enn de vi har hatt tidligere, sier Kristiansen, MET.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.