NYETEKNOLOGIER

Dette er en bombesniffer

TRENES TIL KRIG: Dette er en representant for USAs nye luftforsvar: En honningglad bie.
TRENES TIL KRIG: Dette er en representant for USAs nye luftforsvar: En honningglad bie. Bilde: Scott Bauer, USDA/ARS
Mona StrandeMona StrandeJournalist
29. nov. 2006 - 12:42

Amerikanske forskere har nemlig funnet en metode for å kunne trene opp den ordinære honningbien til å lukte eksplosiver som brukes i bomber.

Håpet er at de opptrente biene skal hjelpe til med å beskytte amerikanske tropper på oppdrag i utlandet.

Mot sabotasje

- Denne nye teknikken kan bli et ledende verktøy i kampen mot bruk av sabotasjebomber ( IEDs), som utgjør en kritisk risiko for amerikanske tropper - og samtidig en økt fare for sivile, sier forskerne.

Metoden er utviklet ved Los Alamos National Laboratory ( LANL), som er et forskningsinstitutt underlagt energidepartementet i USA. En av deres hovedoppgaver er å utvikle teknologi for å redusere faren med masseødeleggelsesvåpen, og å løse problemer for å sikre nasjonal og internasjonal sikkerhet.

Som med nektar

Metoden forskerne har utviklet, utnytter bienes fantastiske luktesans - hvor de reagerer instinktivt til lukten av nektar ved å stikke ut tungen.

Ved hjelp av klassisk betinging, som er en vanlig opplæringsmetode i bieforskning, har forskerne trent opp bier til å reagere på samme måte når de har kommet i kontakt med damp fra TNT, C4, TATP-eksplosiver og drivstoff.

- Vil bekjempe problemet

- Forskere har lenge undret seg over honningbiens fenomenale luktesans, som helt klart konkurrerer med hundens. Men tidligere forsøk på å utnytte og forstå denne evnen har ikke vært utprøvd. Med mer kunnskap, tenkte vi at vi kunne benytte luktesansen til å bekjempe et økende problem, sier forskningsleder Tim Haarmann i en pressemelding fra LANL.

Bevist mulig

De har så langt bevist at det er mulig å få bier til å reagere på eksplosiver på samme måte som de reagerer på nektar. De har også funnet ut at enkelte bier har bedre luktesans enn andre, noe som kan være viktig når biene skal rekrutteres til krigsoppdrag.

Et problem kan imidlertid bli å holde nok kustus på dette svermende luftvåpenet - når bombene smeller rundt vingene på dem...

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.