INDUSTRI

Dette er de tre smarteste industribedriftene

Kampen om å bli kåret til Norges smarteste industribedrift står mellom tre bedrifter i svært ulike bransjer.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
23. apr. 2015 - 15:17

Norges smarteste industribedrift

 

 • Kampanjeperiode: 27. januar – 27. mars, 2015
 • Bedrifter kan melde seg på selv via kampanjens nettsider www.smartindustri.no. Her kan man også nominere andre bedrifter.
 • Vinneren kåres på Industrikonferansen 2015, den 5. mai
 • Premien er en eksklusiv tur til BMW-fabrikken i München hvor teknologi brukes på en smart måte

 

Les mer på Facebook.

Nettside for Norges smartes industribedrift: http://www.smartindustri.no

Jury:

 • Stein Lier Hansen, administrerende direktør, Norsk Industri
 • Anne Marit Panengstuen, Divisjonsdirektør, Siemens
 • Else-May Botten, Fraksjonsleder, Stortingets næringskomité
 • Jan Moberg, Redaktør, Teknisk Ukeblad
 • Odd Myklebust, Prosjektdirektør, Sintef
 • Torger Reve, Professor, Handelshøyskolen BI

Produktivitets-utfordring

 • Viktigheten av økt produktivitet: ”Hvis vi greier å øke den årlige veksten i produktiviteten med 0,2 prosentpoeng, vil det bety mer for vår velstand i 2060 enn avkastningen fra hele Pensjonsfondet” (Siv Jensen, Kronikk i DN februar 2014)
 • Produktivitetsutviklingen i Norge var i perioden 2004–2012 på 1.3 %, til sammenligning var den på 2.6 % i 1993–2003 (kilde: SSB og NyAnalyse)

Et skipsverft, en leverandør til byggenæringen og en produsent rettet mot forbrukere.

Så forskjellige bedrifter og svært ulike målgrupper. Fellesnevner: De har effektivisert og automatisert produksjonen.

Tre av 58

Nå er Kleven, Glava Stjørdal og Hexagon Ragasco plukket ut av en jury som de tre beste av 58 kandidater i konkurransen: Norges smarteste industribedrift.

De tre finalistene kommer på Industrikonferansen i Oslo 5. mai.

Statsminister Erna Solberg kommer for å dele ut prisen.

Konkurransen arrangeres av Norsk Industri i samarbeid med Siemens. De er fornøyde med at det var stor bredde i både bransjer og typer bedrifter blant de 58 kandidatene.

Les også: Kremen av norsk forsvarsindustri og båtbygging har gått sammen. Dette er resultatet

Mer om finalistene:

Glava i Stjørdal

Produserer isolasjon, med glassull som hovedproduktet.

Bedriften har investert 128 millioner kroner i fabrikken i Stjørdal og et av verdens mest moderne produksjonsanlegg for glassull.

Økt produksjonskapasitet, halvert svinnprosent og redusert energibruk i produksjonen er noen av fordelene. Glava har satt sammen det beste av tilgjengelig teknologi og erfaring for å oppnå produktivitetsvekst.

Administrerende direktør i Glava, Jon Karlsen, sier at konkurransen fra utlandet øker hele tiden. Bedriften må hele tiden jobbe med å bli bedre og mer effektive for å opprettholde markedsposisjonen.

– Å være i forkant teknologisk har vært helt avgjørende for vår evne til å utvikle og produsere de beste produktene. Dyktige ansatte i kombinasjon med teknologi gjør oss til Norges ledende isolasjonsleverandør og produsent, sier Karlsen.

Les også: Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat

Hexagon Ragasco

Raufoss-bedriften produserer propanbeholdere i kompositt og konkurrerer med billigere stålbeholdere.

Kundene er over hele verden. For å henge med i konkurransen, har bedriften effektivisert produksjonen med 80 prosent over 10 år. Produksjonstid per beholder er redusert fra 74 sekunder til 14 sekunder.

For ti år siden var kapasiteten 250.000 beholdere per år. I dag er kapasiteten 1,5 millioner per år

– Veksten ville vært umulig uten betydelige investeringer i moderne teknologi og dyktige medarbeidere, sier Skjalg Sylte Stavheim, administrerende direktør i Hexagon Ragasco

Les også: Elleve dingser som kan bli bedre med grafén

Ulike kunder velger ulike farger og preging på toppene av gassbeholderne.
Hexagon Ragasco automatiserer og effektiviserer kontinuerlig for å henge med i konkurransen. Tore Stensvold

Kleven

Skipsverftet i Ulsteinvik på Sunnmøre er første i Norge til å automatisere og robotisere store deler av byggeprosessen.

Investeringene i avansert robotverktøy har både effektivisert og hevet kvaliteten. Moduler som tidligere ble produsert i lavkostland, kan nå produseres i Ulsteinvik.

– Vi tror på teknologiutvikling, automatiserte prosesser og robotisering, og tror vi vinner konkurransekraft gjennom å investere i disse prosessene. Det har gitt oss nye muligheter som vi ikke trodde var mulig, og bidro til at vi i 2014 vant nesten 50 prosent av alle kontrakter som ble tildelt norske skipsverft det året, sier Ståle Rasmussen, administrerende direktør Kleven.

Les også: Norsk verft bygger luksusyacht som kan navigere i drivis

NY STRATEGI: Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland besøkte Kleven verft på Sunnmøre tirsdag 22. april og slapp nyheten om ny maritim strategi som skal inkludere offshore og marin industri.
Investeringer i robotverktøy har hevet effektiviteten hos Kleven i Ulsteinvik. Tore Stensvold

Inspirerende

Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen sier at hensikten med konkurransen er å vise frem de gode eksemplene på bedrifter som lykkes.

– Disse viser at det går an å konkurrere i et globalt marked, men likevel produsere i Norge. Dette bør være til stor inspirasjon for andre, sier han.

Som leverandør av mye automatiseringsutstyr, er ikke Siemens en uhildet aktør. Likevel er det ikke noe krav til deltakelse i konkurransen at bedriften har utstyr fra den tyske leverandøren.

– Norske industribedrifter har kommet langt ved økt grad av automatisering i produksjonen. Men det er mulig å skru til produktivitetsskruen enda et par knepp, sier divisjonsdirektør Håkon Rem.

Han mener at det neste grepet handler om digitalisering.

– Til nå har produksjonsprosessen bestått av virtuelt design og fysisk testing av produktet. Dette smelter sammen til ett system hvor produkttest også foregår virtuelt. Da tar det kortere tid fra idé til ferdig produkt, du kan produsere mange ulike produkter samtidig og bedriften kan raskere respondere på skiftene markedsbehov, sier Rem i Siemens.

Regjeringsprioritet

Konkurransen ble for første gang arrangert i fjor.

Da vant Borregaard og fikk prisen utdelt av finansministeren. I år er det altså statsministeren som deler ut prisen.

Det viser at regjeringen setter industrien høyt.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at administrerende direktør og ansvarlig redaktør Jan M. Moberg i TU Media er med i juryen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.