IT

– Dette er de 50 smarteste selskapene i verden

MIT har kåret.

Tesla er verdens smarteste selskap i 2015, ifølge MIT Technology Review. Selskapet får hederen foran kinesiske Xiaomi og DNA-sekvenseringsselskapet Illumina.
Tesla er verdens smarteste selskap i 2015, ifølge MIT Technology Review. Selskapet får hederen foran kinesiske Xiaomi og DNA-sekvenseringsselskapet Illumina. Bilde: Tesla/Xiaomi/Illumina/montasje
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
25. juni 2015 - 19:27

En gang i året kårer Technology Review ved Massachusetts Institute of Technology verdens 50 smarteste selskaper.

Kriteriene er at selskapet har virkelig innovativ teknologi, en businessmodell som er både praktisk og ambisiøs og resultater som har satt agendaen innenfor sitt fagfelt de siste 12 månedene.

Gensekvensering

I fjor var det gen-sekvenseringsfirmaet Illumina som ble kåret til nummer 1.

De maktet å bringe prisen for en full genprofil for et menneske ned til under 1000 dollar, en terskel som lenge har vært ansett som svært viktig for å få gensekvensering i klinisk bruk.

I år er Illumina nummer tre. Topplasseringen er nemlig inntatt av Tesla Motors. for arbeidet med å flytte batteriteknologien deres fra biler til husholdnings- og bedriftsbruk, i tillegg til arbeidet med selskapets planlagte Gigafactory i Nevada.

Les også: Batteri-tilhenger kan øke elbilens rekkevidde med 500 km

Kina-produsent

Nummer to er den kinesiske telefonprodusenten Xiaomi. De har beveget seg videre fra sin tidligere "billigere-enn-Apple-"modell og kommet opp med idéer som lynsalg over sin egenutviklede mobilmeldingsplattform. Selskapet ble nylig verdsatt til 45 milliarder dollar, rundt 350 milliarder kroner med dagens kurs.

Illumina er som nevnt nummer tre, og hedres for at de har omdannet sine DNA-maskiner fra forskning til konkret bruk på sykehus og kreftklinikker. 90 prosent av verdens DNA-data er anslått at produseres på Illuminas maskiner.

– I alle sektorene vi dekker, har biomedisin hatt det største året. Selskaper har gjort forskningsgjennombrudd, mange drevet av gen-analyse, om til produkter som behandler vanskelige sykdommer. Gilead Sciences, nummer 15, selger den første pillen som kan kurere de fleste tilfeller av hepatitt C. Bristol-Myers Squibb, nummer 26, selger en immunterapi-medisin som redder liv hos folk med hud- og lungekreft.

– I sterk kontrast står energiselskaper, som har vært langt mindre innovative, og derfor spiller en mindre rolle på denne listen. Et lyspunkt er nummer 6, SunEdison, som elektrifiserer utviklingsland, skriver MIT Technology Review.

Les også: Nå starter konkurransen om å designe det elleville Hyperloop-systemet

Netflix er med

Andre kjente selskaper på lista er Elon Musks SolarCity på en niendeplass, som i dag leier ut solcellepaneler til 177.000 kunder i USA. De planlegger å bygge Amerikas største fabrikk for silisiumsolpaneler i Buffalo.

Nummer ti er Netflix, som hedres for å produsere innovativt originalinnhold og gode avtaler med kabelselskapene. Selskapet fikk 31 Emmy-nominasjoner i 2014.

Google er nummer 12 for sine Loon-ballonger, som skal gi internett-tilgang på steder hvor det vanskelig kan gjøres annerledes. Amazon er nummer 13 for bruken av roboter i effektiviseringen av sine fasiliteter.

Apple er nummer 16 for kombinasjonen av Apple Watch og betalingsløsningen Apple Pay.

Les også: Elon Musk vil gjøre det. Nå hiver også Airbus seg på

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Snapchat

Snapchat inntar en 47.-plass for utviklingen av Snapchat Stories, som blant annet brukes av medieorganisasjoner som ESPN og CNN. 1 milliard stories ses på hver eneste dag.

Microsoft karrer seg inn på en 48.-plass for utviklingen av HoloLens og augmented reality ("utvidet virkelighet"), mens Uber er nummer 50 for sin bildelingstjeneste.

Se hele lista hos MIT Technology Review.

Les også: Han grunnla Tesla. Her er hans nye selskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.