Samordna opptak 2021: Søkere til ingeniørstudier 

Dette er årets mest populære ingeniørstudier

Flere ønsker å bli ingeniør i år sammenlignet med 2020. Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg skulle likevel ønsket seg enda flere.

NTNU dominerer på listene over mest populære ingeniørstudier.
NTNU dominerer på listene over mest populære ingeniørstudier. (Montasje: Eirik Refsdal/Flickr og Infogram)

Flere ønsker å bli ingeniør i år sammenlignet med 2020. Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg skulle likevel ønsket seg enda flere.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Tallene fra Samordna opptak er klare og viser at flere ønsker å studere teknologifag i år. Inkludert studier i arkitektur er økningen på over 4 prosent sammenlignet med 2020.

Færre 18-19-åringer søker på studier sammenlignet med i fjor. Den totale økningen skyldes flere søkere over 30 år, både til fagskoler, universiteter og høyskoler. 

Utdanningsområdene som øker mest prosentvis i popularitet blant førstevalgssøkerne er jus og økonomisk-administrative fag. 

Hovedopptaket til universiteter og høyskoler er klart 20. juni, mens søkere til fagskoler får vite om de kom inn 20. mai. 

Tekna mener popularitet skal påvirke studieplasser

Søkertallene viser at det er mer enn seks førstevalgssøkere per plass for det mest populære studiet - Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Også for de andre fagene på topplista, er antallet søkere langt høyere enn antall plasser.

Les også

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg mener etterspørselen blant søkere må være det viktigste når dimensjonering og finansiering av antall studieplasser skal avgjøres.

– Vi har hatt en debatt rundt i hvilken grad kapasiteten i utdanningene skal stå i forhold til muligheten for jobb etter studiene, sier Randeberg.

Hun mener et viktig argument for det er at godt læringsutbytte og god gjennomstrømning avhenger av motiverte studenter.

– Tekna organiserer medlemmer som er ettertraktede i næringslivet, men vi mener likevel det i hovedsak er studentenes ønsker og motivasjon som skal ligge til grunn ved dimensjoneringen av studiene, sier Randeberg. 

Få søkere til olje

De rene petroleumsutdanningene er ikke veldig ettertraktede:

Studiet Petroleumsteknologi i Stavanger fikk 21 førstevalgssøkere, mens petroleumsfag ved NTNU har 26 førstevalgssøkere. 

Det er henholdsvis en 110. plass og en 127. plass blant førstevalgssøkerne. 

Randeberg mener likevel  at det er vanskelig å trekke konklusjoner om populariteten til oljeutdanningene, fordi petroleumssektoren også rekrutterer fra andre fagområder.

– Petroleumsbransjen har fortsatt stor betydning, og det er en sektor med mye viktig teknologiutvikling, blant annet for grønn omstilling, sier Randeberg.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå