Lakhta Center

Dette blir Europas høyeste skyskraper

Se bildene av det vridde tårnet i St. Petersburg.

Fin utsikt på toppen av det som snart blir Europas høyeste bygning.
Fin utsikt på toppen av det som snart blir Europas høyeste bygning. (Foto: @Lakhta Center)

Se bildene av det vridde tårnet i St. Petersburg.

Første spadetak ble tatt i 2012, seks år etter at den første ideen om skyskraperen ble unnfanget. (Foto: @Lakhta Center)
Kranene klamrer seg til tårnet i det tidvis svært værutsatte området. (Foto: @Lakhta Center)
Lakhta Center i St. Petersburg
Fin utsikt på toppen av det som snart blir Europas høyeste bygning. (Foto: @Lakhta Center)
Fasaden er vridd 90 grader fra bunn til topp. (Illustrasjon: Viktor Sukharukov ©Lakhta Center )
Illustratørene har laget mange versjoner av det spisse bygget som stikker opp gjennom skyene. (Illustrasjon: Viktor Sukharukov@Lakhta Center)
Grøntanlegg, friluftssteater og forretninger vil omslutte foten av tårnet. (Illustrasjon: @Lakhta Center)
Fasaden er satt sammen av 16.500 glasspaneler. (Foto: @Lakhta Center)
En tredel av bygget vil bli beslaglagt av Gazprom, som vil flytte hovedkontoret sitt hit i slutten av 2019. (Foto: @Lakhta Center)
Alle utendørsarbeider ble ferdige i sommer. Nå gjenstår bare det innvendige. (Illustrasjon: @Lakhta Center)
Med Lakhta Center mender Gazprom å ha skap et nytt, russisk landemerke. (Foto: @Lakhta Center)

Det er den russiske gass-giganten Gazprom som er byggherre for den 462 meter høye bygningen som snart står ferdig i St. Petersburg. Dermed blir den byens første såkalte superhøye skyskraper, som er betegnelsen på over 300 meter høye bygninger. Til sammenligning måler Oslo Plaza 117 meter.

Det russiske tårnet kan også smykke seg med tittelen verdens nordligste skyskraper, en kåring forbeholdt bygninger på over 150 meter. På listen over klodens høyeste bygninger havner imidlertid Lakhta Center, som bygningen heter, helt nede på 13. plass.

Den arkitektoniske ideen bak tårnets form skal være en flamme. For å gjøre etterligningen best mulig, er tårnet vridd 90 grader fra bunn til topp.

Gjenbruk av vann

Første spadetak i prosjektet ble tatt i 2012, etter lang tids tautrekking i det russiske byråkratiet. For å lage en tilstrekkelig solid såle til tårnet, ble det gravd ut en 82 meter dyp byggegrop. Fyllingen av gropen førte faktisk til en midlertidig verdensrekord i lengste sammenhengende betongpumping!

Med tanke på at vinden angivelig vil kunne blåse i opptil 38 sekundmeter på toppen, er det greit å ta høyde for en viss vindlast. Tårnet er også støttet opp av 15 enorme perimeter-søyler.

Fasaden på bygget er satt sammen av 16.500 glasspaneler. De enkelte glassene skal visstnok være utstyrt med et nyutviklet ventileringssystem som skal forhindre varmetap om vinteren, som kan være streng i St. Petersburg. Utviklerne hevder også å ha installert flere miljøvennlige nyvinninger, blant annet til gjenbruk og rensing av vann.

Flerbrukstårn

Det spisse tårnet blir hovedsete for Gazprom, som kommer til å legge beslag på en tredel av bygningen når de flytter inn i det 87 etasjer høye bygget i slutten av 2019.

Les også

Øvrige arealer vil bli utleid til bolig- og kontorformål samt en flerbrukshall, butikker, treningssenter og et vitenskapsmuseum med planetarium. Bygningene langs foten av tårnet vil blant annet inneholde et stort amfiteater, åpne torg, vannspeil og parker med turstier.

På toppen vil det, som i skyskrapere flest, bli restaurant og utkikkspunkt. Utsikten over St. Petersburg og finskebukta vil nok kunne beskrives som ... uforstyrret.

Les også

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå