BYGG

Dette blir Europas høyeste skyskraper

Se bildene av det vridde tårnet i St. Petersburg.

Fin utsikt på toppen av det som snart blir Europas høyeste bygning.
Fin utsikt på toppen av det som snart blir Europas høyeste bygning. Foto: @Lakhta Center
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
12. aug. 2018 - 05:48

Det er den russiske gass-giganten Gazprom som er byggherre for den 462 meter høye bygningen som snart står ferdig i St. Petersburg. Dermed blir den byens første såkalte superhøye skyskraper, som er betegnelsen på over 300 meter høye bygninger. Til sammenligning måler Oslo Plaza 117 meter.

Det russiske tårnet kan også smykke seg med tittelen verdens nordligste skyskraper, en kåring forbeholdt bygninger på over 150 meter. På listen over klodens høyeste bygninger havner imidlertid Lakhta Center, som bygningen heter, helt nede på 13. plass.

Den arkitektoniske ideen bak tårnets form skal være en flamme. For å gjøre etterligningen best mulig, er tårnet vridd 90 grader fra bunn til topp.

Gjenbruk av vann

Første spadetak i prosjektet ble tatt i 2012, etter lang tids tautrekking i det russiske byråkratiet. For å lage en tilstrekkelig solid såle til tårnet, ble det gravd ut en 82 meter dyp byggegrop. Fyllingen av gropen førte faktisk til en midlertidig verdensrekord i lengste sammenhengende betongpumping!

Med tanke på at vinden angivelig vil kunne blåse i opptil 38 sekundmeter på toppen, er det greit å ta høyde for en viss vindlast. Tårnet er også støttet opp av 15 enorme perimeter-søyler.

Fasaden på bygget er satt sammen av 16.500 glasspaneler. De enkelte glassene skal visstnok være utstyrt med et nyutviklet ventileringssystem som skal forhindre varmetap om vinteren, som kan være streng i St. Petersburg. Utviklerne hevder også å ha installert flere miljøvennlige nyvinninger, blant annet til gjenbruk og rensing av vann.

Flerbrukstårn

Det spisse tårnet blir hovedsete for Gazprom, som kommer til å legge beslag på en tredel av bygningen når de flytter inn i det 87 etasjer høye bygget i slutten av 2019.

HERØYA 20240214
Seram Coatings, driver med å gjøre det mulig å sprøyte silisiumkarbid.
Jens Lehrmann, administrerende direktør i Seram Coatings.(Uten briller) og teknologidirektør Stian Sannes (Briller)
Dette er produktet som sprøytes på metallet via roboten.
Foto: Arash A. Nejad
Les også

Dette pulveret kan bli milliardindustri

Øvrige arealer vil bli utleid til bolig- og kontorformål samt en flerbrukshall, butikker, treningssenter og et vitenskapsmuseum med planetarium. Bygningene langs foten av tårnet vil blant annet inneholde et stort amfiteater, åpne torg, vannspeil og parker med turstier.

På toppen vil det, som i skyskrapere flest, bli restaurant og utkikkspunkt. Utsikten over St. Petersburg og finskebukta vil nok kunne beskrives som ... uforstyrret.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.