BYGG

Det skulle bli verdens høyeste bygg. Nå brukes fundamentet som fiskefarm

Og til å dyrke vannmeloner.

Slik så planene for Sky City i Changsha ut. Selskapet bak mener fortsatt at det skal bli til, selv om fundamentet nå er en kunstig innsjø.
Slik så planene for Sky City i Changsha ut. Selskapet bak mener fortsatt at det skal bli til, selv om fundamentet nå er en kunstig innsjø. Bilde: Broad/Skjermdump
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
22. juli 2015 - 06:00

Visjonene var store da Broad Group satte i gang byggearbeidet på Sky City i Changsha i Kina i juli 2013.

Da var planene å sette opp det 838 meter høye bygget på vanvittige 90 dager - noe som ville gjøre det til verdens høyeste, 10 meter høyere enn Burj Khalifa i Dubai.

Det skulle være mulig ettersom store deler av bygget besto av prefabrikerte moduler som enkelt skulle kunne settes sammen.

Les også: Kinesere produserer 24 kvadrat hvert fjerde minutt

Trøbbel

Siden møtte Broad Group på problemer. Myndighetene i området hadde innvendinger både mot sikkerheten i skyskraperen, finansieringen og miljøpåvirkningen.

Deler av fundamentet ble satt på plass, men der sa det altså stopp. Og nå har en driftig lokalbefolkning tatt i bruk det vannfylte fundamentet til fiskeoppdrett, melder den kinesiske avisen Xiaoxiang Chen Bao, gjengitt av South China Morning Post.

Ved siden av den kunstige innsjøen dyrker andre innbyggere vannmeloner, og på tilfartsveien til gigantbygget ligger det korn og tørker i sola, skriver avisen.

Sky City skal etter planen få 220 etasjer, huse 30.000 beboere, kontorer og ellers inneha alt man trenger i en vertikal by. Det skal kunne motstå jordskjelv med styrke 9 på Richters skala.

Les også: Bygger verdens høyeste skyskraper - med verdens høyeste kransystem

Slik har Broad visualisert Sky City om den skulle vært plassert langs skylinen i Chicago.
Slik har Broad visualisert Sky City om den skulle vært plassert langs skylinen i Chicago.

Venter fortsatt

Broad Group-sjef Zhang Yie sa tidligere i år at Sky City ikke var et luftslott, og at han hadde tro på at de nødvendige tillatelsene skulle være i boks i løpet av noen måneder, og at byggingen skulle kunne starte sent i år eller tidlig neste år.

– Men etter reglene må bygninger over 350 meter godkjennes på nasjonalt nivå i Beijing. Derfor er den offisielle startdatoen for Sky City fortsatt uklar, sa en talsperson for Broad Group til BBC i juni.

Les også: 40, 30, 28, 17 etasjer - sjekk høyhusene som står i kø i Norge

Imponerende hastighet

Selskapet har i mellomtiden hatt nok å stri med. Nylig satte de opp det Her bygger kinesere 57 etasjer på 19 dager .

Riktignok var også det prosjektet problematisk - planene var opprinnelig å bygge 97 etasjer, men byggingen ble utsatt ett år etter at luftfartsmyndighetene i Changsha protesterte på at bygget lå midt i en flytrasé, og krevde at det derfor måtte gjøres mindre.

40 etasjer ble fjernet, og resultatet ble 57 etasjer satt opp i to bolker - 20 etasjer før nyttår, og 37 etasjer etter et vær-avbrudd. Totalt brukte de altså 19 arbeidsdager.

Mini Sky City huser blant annet 800 leiligheter og kontorlokaler for 4000 mennesker, i tillegg til 19 atrier. Se byggingen i timelapse-videoen under.

Les også: Slik får de plass til tre etasjer der det vanligvis bare er to

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.