Det norske skal kutte 750 millioner

Dårlige kvartalstall.

Det norske skal kutte 750 millioner
Det norske oljeselskap er operatør på Ivar Aasen-feltet. Nå varsler de kostnadskutt. Bilde: Det norske oljeselskap

Det norske oljeselskap ASAs resultatregnskap for 2014 (2013 i parentes)

  • Nøkkeltall fra Det norske oljeselskap ASAs resultatregnskap for hele 2014. Tall for hele 2013 i parentes.
  • Driftsinntekter: 464 millioner dollar (161 millioner dollar)
  • Driftsresultat: -299 millioner dollar (-379 millioner dollar)
  • Resultat før skatt: -376 millioner dollar (-433 millioner dollar) 

Fallende oljepriser og en tung periode for bransjen gjør at oljeselskapet Det norske planlegger å redusere kostnadene med over 750 millioner kroner.

Selskapet fikk et underskudd før skatt i fjerde kvartal 2014 på 197 millioner dollar, tilsvarende halvannen milliard norske kroner etter dagens kurs. Dette var 22 millioner dollar bedre enn i samme kvartal året før, men likevel langt fra godt nok.

Les også: Analytiker: To av tre store Sverdrup-kontrakter havner i Asia

Det norskes driftsinntekter økte fra 43 millioner dollar i fjerde kvartal 2013 til 346 millioner i samme kvartal i fjor, men svært lave oljepriser og en hardt presset oljebransje bidrar sterkt til det dårlige resultatet.

– Fallet i oljeprisene og det utfordrende makrobildet påvirker selskapet og måten vi arbeider på. Som et svar på dette, har vi igangsatt et kostnadseffektiviseringsprogram, med en ambisjon om å redusere kostnadene med mer enn 100 millioner dollar i 2015, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik.

Les også: Mens den ene industrikjempen jubler, varsler den andre ytterligere kutt

Han opplyser at selskapet jobber med å forbedre den finansielle fleksibiliteten og å gjøre kapitalstrukturen – kombinasjonen av egenkapital og gjeld som benyttes for å finansiere selskapets eiendeler – så optimal som mulig.

– Vi har en konstruktiv dialog med våre banker og interessenter, og jeg føler meg sikker på at vi vil være i stand til å finansiere våre planlagte utbyggingsprosjekter», sier Hersvik.

Les flere nyheter om oljeprisen.