OLJE OG GASS

Det norske klager Sverdrup-fordelingen til Kongen i statsråd

Ikke fornøyd med departementets fordeling.

Det norske oljeselskap har besluttet å klage på Olje- og energidepartementet og minister Tord Liens avgjørelse om fordeling av eierandelene på Johan Sverdrup.
Det norske oljeselskap har besluttet å klage på Olje- og energidepartementet og minister Tord Liens avgjørelse om fordeling av eierandelene på Johan Sverdrup. Bilde: Lars Taraldsen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
15. juli 2015 - 08:35

Det norske oljeselskap har besluttet å klage på Olje- og energidepartementets avgjørelse om fordeling av eierandelene på Johan Sverdrup.

Klagen går til Kongen i statsråd, som høyeste organ i den norske forvaltningen, skriver selskapet i en børsmelding.

– For Det norske har det vært et avgjørende prinsipp at eierandelene på Johan Sverdrup må fordeles etter en kombinasjon av både volum og verdier. Vi kan ikke se at dette prinsippet er reflektert i Olje- og energidepartementets vedtak om eierfordelingen, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik.

Sverdrup: 80.000 tonn plattform fra hele verden skal pusles sammen under tidspress

Volum og verdi

Tidligere i juli kom Olje- og energidepartementets vedtak om eierfordelingen av Johan Sverdrup-feltet.

Det var Det norske som nektet å godta fordelingen av eierandeler da utbyggingsplanen for feltet ble levert inn til myndighetene.

Selskapet mener det bør bli tatt større hensyn til en kombinasjon av volum og verdi i reservoaret, ikke bare volum.

De øvrige partnerne i feltet ba derfor Olje- og energidepartementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene.

Les også: Disse bransjene på land skriker etter oljeingeniører

Fikk mindre

Flertallets forslag til fordeling av forekomstene ble lagt til grunn frem til departementet beslutning om fordeling.

Det norske er nå tildelt en mindre andel av feltet, enn det forslaget de nektet å godta i februar. Det opprinnelige forslaget ga Det norske en eierandel på 11,8933 prosent. Departementet har nå besluttet at de får en andel på 11,5733.

Endringene i eierandelen utgjør til sammen bare 0,8 prosentpoeng, men på grunn av feltets enorme verdi utgjør det store summer.

Beregninger Teknisk Ukeblad har gjort, viser at Det norske med departementets avgjørelse mister verdier tilsvarende en halv milliard kroner.

– Volum og reservoaregenskaper

Partnerne mente følgende ressursfordeling skal ligge til grunn: Statoil 40,0267 %, Lundin Norway 22,12 %, Petoro 17,84 %, Det norske oljeselskap 11,8933 % og Maersk Oil 8,12 %.

I tillegg til Det norske har også Petoro fått en mindre andel enn i det opprinnelige forslaget. De har gått fra en andel på 17,84 prosent til 17,36.

Vinnerne i OEDs fordeling er Lundin og Maersk, som nå er tildelt en større andel av feltet.

Departementet har tatt utgangspunkt i det grundige undergrunnsarbeidet gjennomført av selskapene, og har også sett hen til en gjennomgang innhentet fra Oljedirektoratet.

– Departementet har anvendt tilstedeværende volum, korrigert for forskjeller i iboende reservoaregenskaper i sitt skjønn ved fordeling av Sverdrup-forekomsten.

Klagefristen var på tre uker.

Les også: Skal unngå kritiske feil: Her leker Sverdrup-ingeniørene hviskeleken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.